maandag 16 februari 2015

Marathonschema

Op zondag 17 mei staat de 25e editie van de marathon van Leiden op het programma. Uiteraard doe ik weer mee met deze mooie marathon door een prachtige stad en een fraai deel van het Groene Hart, net als de afgelopen jaren.

Nu moet je een paar maanden flink investeren in je duurvermogen, wil je de 42.195 meter fatsoenlijk uit te lopen. En dat begint met het opstellen van een trainingsschema. Je moet met name de 30 kilometers goed plannen.
De eerste 30 kilometer ga ik op 29 maart lopen bij de Braassemloop. Voorafgaand aan de halve marathon loop ik dan in mijn eentje 9 kilometer. Dit heb ik al vaker gedaan.
Drie weken later, op 19 april, ga ik weer meedoen aan Hollen door de bollen. Net als vorig jaar loop ik dan de 20 kilometer naar Lisse om aansluitend de 10 kilometer op en om de Keukenhof te lopen. Ik moet alleen regelen, dat ik met iemand mee terug kan rijden naar Leiden.
Indien ik geen vervoer heb, ga ik meedoen aan de Henk Hakker Memorial van de Leiden Road Runners Club, de enige georganiseerde 30 kilometerloop.

Een week later is de Omloop van Noordwijkerhout. Bij de Omloop van Noordwijkerhout moet ik voorafgaand aan de Halve marathon eerst nog 9 kilometer langs de bollenvelden lopen.
Rond deze "dertigers" ga ik nog 3 halve marathons lopen, terwijl ik door de week 2 keer wat "korter werk" doe: lopen van 10 tot maximaal 15 kilometer.
Alle snelheids- en intervaltrainingen heb ik uit het schema gegooid. Deze zijn, omdat de spieren al genoeg te verstouwen krijgen, blessuregevoelig. Het is derhalve beter om na een dag lopen een dag rust te nemen. De spieren krijgen zo de kans om zich te herstellen.

Met het oog op de marathon niet zo'n heel gekke gedachte.

Geen opmerkingen: