zaterdag 14 februari 2015

Borenloop

Vanmorgen stond op de voorpagina van Trouw een alarmerend artikel te lezen: Terschelling opgeschrikt door plannen gasboring.

Een Nederlands bedrijf wil in zee vlakbij Terschelling naar gas boren. Op het eiland is grote ontrust ontstaan over de plannen. Enkele mogelijke boorlocaties liggen op het eiland zelf. En Terschelling heeft een beschermde status.
Tulip Oil wil in de Noordzee, op drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling, aardgas winnen uit een diep gelegen bel waarin mogelijk twee tot vier miljard kubieke meter zit. Het bedrijf sluit niet uit dat er ook op het eiland boortorens komen; er zijn drie mogelijke locaties.
Er wordt al een jaar gewerkt aan de plannen, maar volgens actiecomité Gas(t)vrij Terschelling zijn de plannen pas afgelopen week in volle omvang naar buiten gekomen. "Wij begrijpen niet waarom dit onder de pet is gehouden", aldus Annet van Essen van het actiecomité. Een groepje tegenstanders hield gisteren een korte demonstratie in de haven.

Ook de Waddenvereniging is boos. Directeur Arjan Berkhuysen: "Ook wij maken ons grote zorgen. Dit is de zoveelste aanslag op het Waddengebied, dat nota bene op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Bij Schiermonnikoog en Ameland wordt al naar gas geboord, staatssecretaris Dijksma heeft vergunning gegeven voor zoutwinning onder het wad en nu moet er ook nog gas worden gewonnen op Terschelling."

"We hebben sterk de indruk dat er driftig wordt gezocht naar alternatieven voor de teruglopende gaswinning in Groningen. De Waddenzee is kennelijk aan de beurt."

Daar mijn eerste fietsvakantie een deelname aan de protestfietstocht van de Waddenvereniging was van Den Helder naar Esbjerg tegen de vervuiling en de bedreigingen zoals boortorens in het ongerepte natuurgebied, voel ik me erg bij de Wadden betrokken.

Uiteraard ben ik diverse keren op vakantie geweest naar ons parelsnoer aan de Noordzee: de Waddeneilanden. Voor wie er niet geweest is: ik kan het van harte aanbevelen. En ook al zijn de andere eilanden prachtig, persoonlijk vind ik Terschelling het mooiste.
Maar ja, wie wil er vakantie vieren in de schaduw der boortorens?

Intussen mag de organisatie van de marathon van Terschelling, die een cultstatus heeft, zich gaan beraden op haar naam. Deze staat al sinds de oprichting bekend als de Berenloop. Met de boortorens op of om het eiland kunnen ze de naam wellicht wijzigen in de Borenloop....

Geen opmerkingen: