vrijdag 6 februari 2015

De ijsmeester van de Onlanden

Waar ik begin deze week nog hoopvol was, dat we morgen toch nog op natuurijs zouden kunnen komen, daar moet ik nu het boetekleed aantrekken. Ik zag het te zonnig in. De nachtvorst viel toch tegen, de sneeuw van gisterennacht zorgde voor een isolerende deken op het nog dunne ijs en overdag dooide het gewoon. Kortom: voor natuurijsschaatsers zit het deze winter niet bepaald mee. Ook de vooruitzichten voor de komende week zijn niet echt hoopvol te noemen. Voor het tweede jaar een frustrerende winter.

Desondanks fietste ik vanmorgen op weg naar mijn werk langs de Oegstgeester Onlanden, de regenplas van 150 bij 200 meter achter Corpus. Tegen beter weten in wilde ik het ijs uitproberen. Wat ik al vermoedde, bleek te kloppen: je trapte er zo doorheen. Als ijsmeester van de Onlanden moet ik u tot mijn spijt mededelen, dat het ijs onbetrouwbaar is.
Daar op Schaatsforum ook nog geen enkele melding binnen gekomen is over plekken, waar in Nederland geschaatst kan worden, kunnen we er gevoeglijk van uitgaan, dat er ook nergens op natuurijs gereden kan worden.
Hoe anders is het in Spanje, waar Asturias te maken heeft met een heuse sneeuwstorm, zoals blijkt uit onderstaande foto, die ik van de site van de NOS gehaald heb.

Hier een foto van dezelfde kerk op de Pico Paisano vanaf de andere zijde in oktober 2010.

Nu we het toch over winterweer ver van huis hebben: ik wens de schaatsers uit de Leidse regio, die vandaag naar Zweden vertrokken zijn voor een schaatsweek in Zweden, vanaf hier heel veel plezier toe op de Zweedse meren.

De ijsmeester daar heeft een heel wat vrolijker mededeling dan de ijsmeester van de Onlanden.

Geen opmerkingen: