donderdag 19 februari 2015

65+

Als je het over "Krasse knarren" hebt, denk je in het algemeen aan leeftijden, die vroeger werden aangeduid met 65+. Sterker nog, jarenlang konden deze "oudjes" korting krijgen met hun 65+ pas.

Vanmorgen kreeg ik er mee te maken, toen ik na een fietstocht van 3 kilometer langs berijpte grasvelden bij de Leidse IJshal aan de Vondellaan aankwam. Daar kreeg ik te horen, dat Berto Hagen over een aantal maanden zijn eerste AOW mag ontvangen. Denk trouwens niet, dat hij tot de oudere "Krasse knarren" behoort. Hij is nog een jonkie. De oudste van ons peloton is 76 jaar.
Uiteraard werd de jarige toegezongen en brak ik met de traditie om Wierd Wagenmakers de eerste 5 rondjes op kop te zetten.
Nu ben ik gepokt en gemazeld genoeg in het schaatsen, zodat ik oog heb voor details, maar ik kan u garanderen, dat ik geen verschil zag tussen de Berto van 65 en de Berto van 64 jaar.

Geheel volgens de traditie nam ik zelf wel de 25 rondjes op kop. Ik heb weer de macht in de benen van het begin van het seizoen. Of, zoals één van de 20 man uit het peloton het uitdrukte: "Je begon na 20 rondjes pas echt op stoom te komen!"
Verder had ik de Twee van Breda nadrukkelijk aan ex-politieagent Jacques Doeleman gekoppeld. Eerst mocht hij bij de 15 rondjes voorkomen, dat Henk Distelvelt en Hans den Outer zouden ontsnappen, de tweede keer mocht hij de serie direct na een tweede beurt van de Twee van Breda op kop van het peloton rijden. Zo kon hij aan sporenonderzoek doen.

Verder rijden er een aantal schaatsers rond, die iedere zondagmorgen met elkaar in de IJshal schaatsen. Eén van hen beschreef dat met de term: "Vrienden van de zondagmorgen". Daar ik als coördinator niet alleen moet kijken naar het sportieve aspect van deze trainingsgroep, koppelde ik twee van deze schaatsers tweemaal aan elkaar bij de 10 rondjes, zodat ze nu ook vrienden van de donderdagmorgen kunnen worden.

Na de 125 rondjes gingen we om kwart over 10 snel van het nog spiegelgladde ijs af. Er stonden 125 Katwijkse kinderen te trappelen om het ijs te mogen betreden. We werden in de kantine werden we getrakteerd door de kersverse 65-plusser. Ik kan u melden, dat de appeltaart bepaald niet oudbakken was!

Geen opmerkingen: