maandag 18 september 2017

De kilometer


Het mag een beetje vreemd klinken, maar bij het schaatsen wordt de hoogste snelheid gereden bij de kilometer en niet op de 500 meter. Op dit moment heeft Pavel Koelizjnikov het wereldrecord op de 500 meter in handen met een gemiddelde snelheid van 52,79 kilometer per uur tegen Shani Davis met 54,2 kilometer per uur op de kilometer. Bij de vrouwen is het niet anders. Lee Sang-hwa legt het met 44,5 kilometer per uur op de 500 meter af tegen de 49,88 van Britany Bowe op de kilometer.
Er bestaan bij het schaatsen ook heuse kilometerspecialisten. IJVL-lid Kjeld Nuis is zo iemand. Hij is regerend wereldkampioen op de kilometer, terwijl Kai Verbij uit Hoogmade ook in deze afstand "woont".
Vandaag kon de droogtrainingsgroep van de IJVL in de voetsporen treden van Nuis. Elwin den Dulk had op de laatste droogtraining van het seizoen de kilometer als hoofdonderdeel van de training op het programma gezet, waarbij we het geluk hadden, dat het op deze zoveelste verregende dag 's avonds droog was.
Met zijn negenen vertrokken we vanaf het clubhuis van "Swift" naar "Cronesteyn", waar we rustig inliepen op weg naar de uitgepeilde kilometer. Met een paar Steigerungen op topsnelheid wenden we de spieren aan dit tempo.  Na even op adem gekomen te zijn mochten we beginnen. Na de succesvol verlopen Vlietloop wilde ik me op deze kortere afstand ook goed testen. Ik pakte meteen na de start de kop. Met Jos Drabbels in mijn kielzog sloegen we meteen al een behoorlijk gat met de rest.
Halverwege nam Jos de koppositie over, maar ik kon deze allround-sportman goed volgen. Jos liep de kilometer in 4.02, ik eindigde met 1 seconde achterstand als tweede. Niet gek voor een diesel.
De meesten eindigden op 10 tot 20 seconden van ons. Op zich is het natuurlijk niet zo gek, dat ik een goede kilometer liep. Ik heb een naam hoog te houden als kilometervreter.
We dribbelden terug naar "Swift". In totaal liepen we vanavond 6,6 kilometer. Waarmee weer eens is aangetoond, dat kilometervreten een prima basis is voor het lopen van een goede kilometer.


Geen opmerkingen: