woensdag 20 september 2017

Piet Paulusma: binnen 8 jaar een Elfstedentocht


Er zijn niet veel mensen, die kunnen zeggen, dat ze individueel de 1000 rondjes van Leiden volbracht hebben. Paul de Kruijff is een van die doordouwers, die het flikten om dit koude kunstje te volbrengen.
Deze sportieve arts volbracht in mei ook nog eens de marathon van Leiden. Van hem kreeg ik het volgende bericht doorgestuurd: "Piet Paulusma: binnen 8 jaar een Elfstedentocht".
Hoewel het klimaat warmer wordt, denk ik, dat de Friese weerman wel eens gelijk kan krijgen. De komende jaren gaan we namelijk naar een zonnevlekkenminimum.
Hoewel dit er uitziet als een sinaasappel, is het wel degelijk de zon. Uiterst links en een klein beetje verder naar het midden aan de rechterkant zie je een zwart puntje. Dat zijn zonnevlekken. Dan is de zon veel actiever. Kort door de bocht, dat kun je wel aan een schaatser overlaten, kun je zeggen dat hoe meer zonnevlekken er zijn, hoe meer energie de zon uitstoot en hoe warmer het op aarde wordt.
Om de 11 jaar heb je een zonnevlekkenminimum. Rond zo'n minimum is de kans op een koude winter, en dus de kans op een Elfstedentocht een stuk groter. Momenteel stevenen we af op zo'n zonnevlekkenminimum. Rond de winters van 2019 en 2020 zou dat punt wel eens bereikt kunnen worden. In mijn ogen zijn dat ook meteen de kansrijkste jaren op de Tocht der Tochten.
Het is echter geen wet van Meden en Perzen, dat de Elfstedentocht ook daadwerkelijk gaat komen. Er zijn genoeg winters te vinden, waarop het koud genoeg was voor de rondrit van 200 kilometer door Fryslân, maar dat het allemaal net niet goed viel.
De winter van 1979 was koud genoeg, maar een overdosis sneeuw belemmerde de Elfstedentocht.
Hoe het dit jaar gaat worden? Er van uitgaande, dat weerpatronen zich nog wel eens willen herhalen, is de 30 dagen temperatuuranomalie wel interessant.
Het patroon is duidelijk: de warme en koude perioden wisselen elkaar af. De warme perioden pieken veel hoger dan de koude, maar het is een totaal ander weerpatroon dan de afgelopen 2 jaar.
Op grond hiervan verwacht ik een winter met in ieder geval een natuurijsperiode. Hoe koud het gaat worden en hoe lang deze gaat duren? Geen idee. Laten we ons gewoon maar eens verrassen.

Geen opmerkingen: