woensdag 11 mei 2016

Asbest

Het was een vreemde gewaarwording, toen ik vanmorgen aankwam op mijn werk. De personeelsingang was afgesloten. Door de hoofdingang van de Hoofdbibliotheek ging ik naar binnen. Volgens een bord ging het om een milieu-inspectie. Later op de morgen kwam het hoge woord eruit: asbest.

Vandaar dat u dit bericht in het Leidsch Dagblad hebt kunnen lezen:
In de Katwijkse hoofdbibliotheek aan de Schelpendam is asbest aangetroffen. De bibliotheek is in elk geval tot en met zaterdag gesloten laat directeur Jan Klerk weten. Het is nog onbekend of er een gezondheidsrisico voor personeel en bezoekers is geweest.
"We waren het magazijn aan het opruimen en troffen daar losse platen aan", zegt de directeur. Hij vertrouwde het niet en schakelde het bedrijf Bregman en Van Ekeren, een asbestinventarisatiebureau, in om het "verdachte materiaal" te onderzoeken. "Er zijn monsters genomen en die zijn naar het laboratorium gestuurd. Ik heb net gehoord dat het om asbest gaat. Dat is schrikken. Wat de consequenties zijn weet ik niet."

Het pand dateert uit de jaren 70, weet Klerk. "De platen blijken ook in het plafond te zitten. Ik was daar niet eerder van op de hoogte. Ik ben wel verbijsterd dat het nooit eerder is opgemerkt door werklui. De laatste jaren is er in het gebouw veel gezaagd en geboord voor de aanleg van leidingen."
Klerk heeft zijn medewerkers naar huis gestuurd. De hoofdvestiging van de bibliotheek blijft in elk geval tot en met zaterdag 14 mei gesloten.
Hoe het verder gaat? Dat hangt af van het onderzoek, dat vandaag gehouden is. Alle denkbare scenario's liggen open. We moeten het afwachten, ook of er risico's voor onze eigen gezondheid bestaan. Vermoedelijk zal de gewone routine voorlopig van de baan zijn.

Geen opmerkingen: