zondag 29 mei 2016

De duivel schijt altijd op de grootste hoop

Gisterenavond won Real Madrid de Champions Leaguefinale van stadgenoot Atletico Madrid na strafschoppen. De winnende penalty werd binnengeschoten door geweldige voetballer Cristiano Ronaldo, vermoedelijk de meest arrogante kwast die er op de voetbalvelden rondloopt.

De eerste gedachte, die bij me opkwam was: "De duivel schijt altijd op de grootste hoop." Voor de zoveelste keer had het grote geld weer eens aan hel langste eind getrokken.

Door de invoering van de Champions League worden de grote clubs uit vooral de grote landen sterk bevoordeeld. Zij kunnen het zich veroorloven om andere clubs klein te kopen door hun beste spelers weg te kapen, vaak voor de reservebank. Het tweede elftal van Real is waarschijnlijk al sterker dan de landskampioen uit menig Europees land. Door de invoering van het poulesysteem worden verrassende uitslagen, zoals die voorkomen bij het knock outsysteem geƫlimineerd.
In heel Europa, dus ook in Nederland, zie je dit terug in de landelijke competitie. Op grond van de budgetten kun je voor aanvang van het seizoen al redelijk bepalen, wie er landskampioen gaat worden en wie gaat degraderen. Het budget bepaalt een groot deel van de eindstand.

De afgelopen weken speelde de degradatie van F.C. Twente naar de Jupiler League op grond van financiƫle malversaties. Terecht, want Twente heeft andere clubs stelselmatig en langdurig belazerd. Bert van Oostveen van de KNVB heeft hier wel een punt.
Maar als Bert ballen heeft, dan tilt hij deze competitievervalsing naar Europees niveau. Een paar jaar geleden was er gedonder doordat uitlekte, dat Lionel Messi en Neymar via illegale betalingen niet alleen de belasting ontdoken, maar daarmee veel meer konden verdienen, dan op papier stond. Volgens mij is dit precies, waar F.C. Twente nu voor moet boeten met degradatie.
Ik zie het echter niet gebeuren. Barcelona F.C. is te groot om aan te pakken, een icoon van het Spaanse voetbal. En dat is precies de plek, waar de duivel graag op schijt.

De fans van de grote clubs zitten daar totaal niet mee. Ze vinden dat zelfs een sympathiek trekje van de grote schijter.

Geen opmerkingen: