maandag 2 mei 2016

Nico Scheepmaker Beker


Afgelopen week was de Week van het Sportboek. Als bibliothecaris en sportliefhebber kan ik dit initiatief alleen maar toejuichen. Wat mij betreft mag het iedere week de Week van het Sportboek zijn.
Tijdens deze week werd bekend gemaakt, wie de Nico Scheepmaker Beker gewonnen heeft, de vakprijs voor het beste sportboek van 2015. De keuze van de jury viel op "Etalagecoureur" van Peter Ouwerkerk.

Zijn boek beschrijft het leven van wielrenner Roy Schuiten. Bij het grote publiek is hij geen bekende renner. In vloeiende stijl en met gevoel voor renner en mens ontrafelt Ouwerkerk dit leven. Tevens geeft hij een fraai tijdsbeeld van het wielrennen in de jaren zeventig en tachtig.
De andere genomineerde boeken waren:
"Jean" van Bart Jungmann
"Captain van Jong Holland" van Daniel Rewijk
"De slag om de skyboxen" van Iwan van Duren en Tom Knipping
"Hoe sterk is de eenzame schaatser" van Erik Dijkstra

Het laatstgenoemde boek over de kleurrijke schaatser Hans van Helden was mijn favoriete boek. Helaas is het dit zeer lezenswaardige boek niet geworden, noch bij de jury, noch bij de publieksprijs.

Die ging naar "Topshow" van Michel van Egmond en Jan Hillenius. In "Topshow" kunt u een kijkje nemen achter de schermen bij het succesvolle en veelbesproken televisieprogramma "Voetbal International" van Johan Derksen.
Naast "Topshow" waren dit jaar "Thuis in de Tour" van Mart Smeets, "Kuipkoorts" van Ronald Giphart en Rob van Scheers, "Hoe sterk is de eenzame schaatser" van Erik Dijkstra en "Draag nooit een gele trui" van Alex van der Hulst genomineerd.

Dat laatste doen de Nederlandse wielrenners vanaf 1989 trouwens al niet meer....

Geen opmerkingen: