donderdag 19 april 2018

Broeikasloop

Het is onmiskenbaar. Vandaag is het zomers warm. Vanmorgen vroeg was het al heerlijk weer. Daar ik vandaag in aanloop naar de marathon van Leiden 10 kilometer moest lopen, koos ik er voor om zo vroeg mogelijk te starten. Om 8 uur vertrok ik van huis.
Via de kortste weg liep ik naar de volkstuin, waar ik de planten in de kas water moest geven. Wie wil ervaren, wat het broeikaseffect is raad ik aan om op een warme zonnige dag enige tijd in een kas te verblijven. Want wat in een plantenkas op kleine schaal gebeurt, gebeurt in de atmosfeer op grote schaal.
Het gekke is, dat de klimaatopwarming door de politiek als topprioriteit wordt aangemerkt, maar dat het beleid vaak de andere kant op gaat. Zoals nu weer de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Dit om de enorme groei van goedkope vakantievluchten te stimuleren.
Wie kan mij uitleggen, waarom een retourtje Barcelona met het vliegtuig goedkoper kan zijn dan een retourtje Maastricht met de trein? En wie kan mij uitleggen, waarom op benzine een flinke dosis accijnzen zit, terwijl op kerosine geen cent belasting zit?
Op indirecte wijze wordt de luchtvaart zo bevoordeeld, terwijl de milieuschade en de bijdrage van vliegen aan de opwarming van de atmosfeer wordt verdonkeremaand door deze niet op te nemen in de milieueffectrapportage.
Na een kleed over de kas gelegd te hebben om het zeer lokale broeikaseffect wat te temperen liep ik langs het Valkenburgse meer weer terug naar huis. Daarbij zocht ik zoveel mogelijk de schaduw op.

Geen opmerkingen: