zondag 1 april 2018

Opoe

Voor verreweg de meeste mensen is dit een Paasweekeinde. Voor mij is dit het allermooiste Paasweekeinde, dat ik in mijn leven heb meegemaakt, en ik heb er een hoop leuke meegemaakt!
Voor ons zijn het zalige Faasdagen.
Maar ja, zoals Johan Cruijff, of was het toch Willem van Hanegem, het placht uit te drukken: "Elk voordeel heb zijn nadeel."
Zo hebben wij als grootouders er ineens een probleem bij: hoe willen we aangesproken worden?
Opa en oma is zo afgezaagd. Als je dat niet wilt, dan moet je natuurlijk op zoek naar andere termen. Voor oma schoot mij direct het woord opoe door mijn hoofd. In mijn kinderjaren hoorde je dat nog wel eens: "Opoe die" of "Opoe huppelepup". Het werd pas link als je Opoe Herfst genoemd werd.
Nu denk ik niet, dat ik mijn vrouw gelukkig maak door haar opoe te noemen, ook al leeft deze term wel voort in de opoefiets. In 1978 was mijn eerste fietsvakantie een protestfietstocht langs de Waddenzee.

Deze reed ik op een opoefiets. Sterker nog, ik was de enige van de 200 deelnemers, die de fietstocht van 1500 kilometer op een opoefiets volbracht!
Nu fietsten we toen ook een paar dagen door Fryslân. En dat, beste mensen, bracht mij als fervent schaatser die tweemaal de Elfstedentocht volbracht, op de juiste aanspreektitels.
De Friese taal bracht mij uitkomst. Voor mij wordt het in plaats van opa pake, voor Ada in plaats van oma beppe....

Geen opmerkingen: