vrijdag 31 juli 2020

Een te koude juli

Wie het weer van vandaag in ogenschouw neemt, zou het niet zeggen, maar we hebben een te koude juli achter de rug. Er werd opgeroepen om niet meer naar de stranden van Katwijk en Wassenaar te komen.
Dat merkte ik vanmorgen al, toen ik naar de binnenstad van Leiden fietste. Het verkeer op de Haagweg stond vast en ook de hele Haagweg stond vol met auto's. De brug over de Rijn aan het eind van de Churchilllaan is wegens een restauratie voorlopig buiten gebruik, dus alle badgasten moesten omrijden.
Ik haalde vanmorgen de gerepareerde fietstas op bij de schoenmaker in de Bakkersteeg. Daarna fietste ik door naar "De Helianth" in de Herenstraat, waar ik de nodige voorraad aanvulde.
Thuis gekomen reden Ada en ik met Faas naar de volkstuin. Het was tropisch warm, terwijl we water gaven, boontjes plukten en uien oogstten.
Een deel van de oogst brachten we naar Ada's ouders, waarna wij naar huis door fietsten. Na het eten deed onze kleinzoon een middagdutje, terwijl wij wat spullen van de vakantie wegwerkten en de eerste kledingwassen deden. Het was niet erg om binnen te zijn. In onze tuin was het gewoon te heet. De slotdag van de hooimaand was dan ook recordwarm.
Toch is deze bloedhete 31 juli een dissonant in deze te koude maand. We mogen dan in een opwarmend klimaat zitten, af en toe zit er een uitschieter naar beneden bij.
Voor het eerst sinds 2011 beleefden we een koele juli. Dat hebben we aan den lijve ondervonden. Met 1500 kilometer fietsen ben ik in juli genoeg uren buiten geweest om dat te kunnen onderschrijven.
Op de koele julimaand van 2011 volgde een half jaar later een heel mooie korte maar hevige winter. Ik weet het, resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Maar wel een wenkend perspectief....

Geen opmerkingen: