maandag 3 mei 2021

Frieslanders


Het was een frisse en winderige meidag. We zijn dat inmiddels wel gewend, want door een langdurige periode met noordenwind beleven we het koudste voorjaar sinds 1986.

Komend weekeinde zouden we zomaar de 25 graden aan kunnen tikken, maar daarna zakt de temperatuur weer in. 

Vanmorgen fietsten we met onze kleinzoon naar Ada's ouders, die vandaag 58 jaar getrouwd zijn. Samen met zijn oma had hij gisteren koekjes gebakken voor zijn overgrootouders. En ja, die moesten natuurlijk wel geproefd worden....

Om 1 uur fietsten we naar de volkstuin, waar ik met een medetuinier meereed naar de milieustraat om de aanhangwagen met tuinafval weg te brengen. Een kwartier tuinaarde met plantenresten scheppen is een prima duurkrachttraining.

Op de volkstuin hadden mijn vrouw en kleinzoon inmiddels een paar rijen Frieslanders gepoot. De Friese vlaggen gaven duidelijk aan, waar deze aardappelbedden gesitueerd waren. Deze lieveheersbeestjes hadden daar geen oog voor. Zij hadden alleen oog voor elkaar.

Na thuis gegeten te hebben, fietste ik vanavond naar Jos Drabbels. We reden met Hans Boers mee naar Katwijk, waar de eerste strandtraining van de IJVL op het programma stond. Daar de afspraak is, dat ik de strandtrainingen verzorg, kon ik aan de slag. Met 3 andere IJVL-ers was de opkomst op deze frisse, winderige avond lager dan verwacht.

Daar het oorspronkelijke schema veel statische oefeningen bevatte, wat met dit winderige weer niet ideaal is, paste ik het schema aan. We zouden naar Noordwijk lopen. Om de kilometer deden we een oefening: statisch zitten, schaatsstappen in diverse varianten, een tweetal Steigerungen, de trappen van "Huis ter Duin" met een rondje van de zaak op het lege terras met als hoogtepunt hardlopend een duinopgang bedwingen. Een prima cardiotraining.

In de Romeinse tijd lag de grens van het Romeinse rijk bij de Oude Rijn. Ten noorden daarvan woonden de Friezen. We trainden dus in het land der Frieslanders!

Op de terugweg naar Lugdunum Batavorum beleefden we een hilarisch moment. Halverwege de Tjalmaweg was een stoplicht geplaatst voor de wegwerkzaamheden. Zo ontstond op de plek, waar je normaal door kon rijden, een file. Hans zette de autoradio aan en op dat moment werd het nummer "File" van André van Duin gedraaid.

Een terrasje pakken na de strandtraining konden we om begrijpelijke redenen niet, maar dit was een alleraardigste goedmaker.

Geen opmerkingen: