donderdag 28 april 2022

"'t Heerenlogement"


Sinds de zomer van 1980 huist de Openbare Bibliotheek van Leiden in "'t Heerenlogement", de voormalige stadsherberg van de Sleutelstad. In het voorjaar van 1981 werd de mooiste bibliotheek van Nederland officieel geopend door koningin Beatrix.

Door het overlijden van mijn neef Leo van der Post in december kwam ik te spreken met Thijs van Wieringen. Door zijn werk als architect was hij zeer geïnteresseerd in "t Heerenlogement" en de bouwkundige bijzonderheden, die architect Piet van der Sterre bedacht had om oud en nieuw harmonisch met elkaar te verenigen.

Ik beloofde, dat ik als oud-werknemer van de Openbare Bibliotheek in Leiden contact zou leggen voor een rondleiding, hetgeen ik 2 weken geleden deed. Zodoende leidde de beheerder van de gebouwen van BplusC ons vanmorgen rond in het gebouw van de bibliotheek aan de Nieuwstraat.

Behalve de voor het publiek toegankelijke gedeelte van de bibliotheek kwamen we ook in allerlei plekken, waar ik 40 jaar geleden wel rond mocht wandelen, maar nu alleen na toestemming.

Veel was er niet veranderd. Alleen her en der zijn grote kantoorruimten middels tussenmuren kleiner gemaakt.

Vier decennia na dato leerde ik door het gesprek tussen de beheerder en de architect allerhande details zien, waar ik indertijd volledig overheen had gekeken.

Zodoende was dit bezoek aan "'t Heerenlogement" voor mij ook heel leerzaam. In "Het Koetshuis" dronken we nog een kop koffie en warme chocolademelk, waarna we na een wandeling over de Oude Rijn en de Hooglandse Kerkgracht afscheid van elkaar namen.
Ik deed wat boodschappen bij "De Helianth", waarna ik thuis lunchte. Daarna trok ik mijn sportkleding aan en liep naar de volkstuin.

Daar gaf ik de planten op de tuin water, waarbij ik het aardbeienveld extra aandacht gaf.

"The Beatles" zongen er al over.

Geen opmerkingen: