vrijdag 16 mei 2014

De vloek van Béla Guttmann

Er zijn aardig wat boeken, waarin een vloek of nauwkeuriger gezegd een vervloeking een cruciale rol speelt. We hebben het verschijnsel allemaal als kind al met de paplepel ingegoten gekregen. Denk daarbij aan een sprookje als "Doornroosje".

Soms komt de vloek nadrukkelijk in de titel terug, zoals bij "De vloek van de Woestewolf" van Paul Biegel.

Deze week werden we weer geconfronteerd met de vloek van Béla Guttmann. De Hongaar Béla Guttman is begin jaren zestig coach bij de Benfica. Hij won in 1961 en 1962 de Europa Cup. Hij wilde daarom salarisverhoging, maar die kreeg hij niet. Guttman vertrok in 1962 boos bij de Portugese club. Hij sprak de legendarische woorden: "Benfica wint de komende 100 jaar geen Europa Cup."
De vloek van Béla Guttman.

En 52 jaar later heeft Benfica acht Europese finales verloren. Zoals deze week de finale van de Europa League tegen Sevilla.
Hierbij moest ik denken aan het televisieprogramma "Waar gebeurd". Eind jaren zeventig maakten Gied Jaspers en Paul Haenen voor de KRO dit programma. De uitzending begon steevast met acteur Ko van Dijk die met zware basstem het aan William Shakespeare ontleende citaat voordroeg: "Er is meer tussen hemel en aarde dan uw geest kan bevatten, mijn vriend Horatio."

In het programma kwamen "gewone mensen" aan het woord met verhalen die niemand wilde geloven. Ik keek altijd graag naar dit programma met bijzondere verhalen vol onverklaarbare zaken.

Wat dat aangaat heb ik altijd een voorliefde gehad voor dit soort verhalen rond Karma en Hogere machten. Al denken ze daar in Lissabon momenteel iets anders over....

Ik hoop, dat Ajax komend seizoen in de finale van de Champions League of de Europa League tegenover Benfica komt te staan!

Geen opmerkingen: