donderdag 22 mei 2014

Europese verkiezingen

Verkiezingen zijn het feest van de democratie. We hebben dan ook al maanden uitgekeken naar de Europese verkiezingen, die vandaag in Nederland gehouden worden.

Nu is één van de leukste dingen aan een verkiezingsdag de uitslagenavond. Vandaag zullen we hiervan verstoken blijven, daar in verreweg de meeste landen van de Europese Unie op zondag gestemd wordt. Dit om beïnvloeding te voorkomen. Net alsof kiezers in Spanje, Zweden of Roemenië anders zouden gaan stemmen als ze weten, hoeveel stemmen typisch Nederlandse partijen als de Staatkundig Gereformeerde Partij of de Partij voor de Dieren gehaald hebben.

Op deze feestdag van de democratie ben ik niet 1 keer, maar zelfs 2 keer naar het stembureau geweest. Zondag hoorde ik na de Marathon van Leiden, dat Juul Mentink in het stembureau aan de Dobbedreef zou zitten. Met Ada fietste ik naar de Dobbegaarde. Daar was ze nog niet aanwezig. Ada stemde wel, daar zij doorging naar haar werk. Ik had de luxe om naar huis te fietsen en na het boodschappen doen terug te keren naar het desbetreffende stembureau, waar Juul inmiddels aan haar dienst begonnen was.
Als liefhebber van natuurijs is voor mij de opwarming van het klimaat een zeer belangrijk thema. Bij uitstek een probleem, dat in internationaal verband opgelost moet worden. Ik koos dus voor groen.
Nu ben ik niet zo'n volgzaam type, dus ik stem in principe nooit op de lijsttrekker. Over het algemeen gaat mijn stem naar iemand in de onderste regionen van de lijst. In dit geval koos ik voor Jasper Blom.

De reden: in de jaren, dat ik in "De Hobbit" in Nieuw-Vennep achter de bar stond, draaide ik bardiensten met onder andere Jasper Blom. Het zal ongetwijfeld een naamgenoot zijn, maar de goede jeugdherinneringen deden mij het vakje voor zijn naam rood kleuren.

Nu gaan alle goede dingen in drieën, dus vanmiddag fiets ik voor de derde maal naar een stembureau. De Hoofdbibliotheek in Katwijk is stembureau. Vanavond sta ik in de uitlening, dus werk ik in het stembureau. Voor mij zijn de Europese verkiezingen met recht een feest voor de democratie!

Geen opmerkingen: