vrijdag 26 december 2014

Kerstcross


Het verschil tussen de temperatuur op ooghoogte en die op klomphoogte was vanmorgen duidelijk waarneembaar. Waar het KNMI de temperatuur altijd op 2 meter hoogte opneemt als zijnde "de" temperatuur. In Leiden was die temperatuur 2,7 graden, terwijl het op 10 cm hoogte 0,8 graden vroor. Een verschil van 3,5 graden! Dat was om 9 uur te merken aan de spekgladde fietsbruggen in de Stevenshof.

Om 12 uur was het droog met een waterig zonnetje. Ik fietste naar de voetbalvelden van R.K.V.V. Meerburg, waar de traditionele Kerstcross gehouden werd.

Op de site stond deze wervende tekst: "Voor de 41-ste keer organiseert Meerburg op Tweede Kerstdag deze loop voor lokale liefhebbers en regionale fanatiekelingen."
In de kantine kwam ik de Zoeterwoudenaren Jos van Teijlingen en Wil Verbeij tegen, de lokale liefhebbers. Gelukkig waren er ook regionale fanatiekelingen als Jaap de Gorter en Teun de Reede, dus ik hoefde me niet ontheemd te voelen in Zoeterwoude-Rijndijk.
Na met Jaap ingelopen te hebben praatten we nog even met Sjaak en Nel Stuijt, totdat voor ons vrij onverwachts het startschot klonk. Met ruim 100 lopers vertrokken we voor een rondje om de kantine en een der voetbalvelden voor we naar het industrieterrein liepen. Na de start begonnen Jaap en ik langzaam maar zeker van de achterhoede naar het middenveld te lopen tot we op de plek kwamen, waar we thuis horen: bovenaan in het rechter rijtje.
Aan het eind van de eerste ronde van 5 kilometer klokte ik 25.18, terwijl Jaap een meter of 100 achter me liep. Mijn streven was toen helder: een tijd onder de 50 minuten!

Maar om Willem Elsschot te citeren: " Tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren".
Van de wetten had ik niet zo veel last. Dat kon niet gezegd worden van de praktische bezwaren. De 1000 rondjes van Leiden zijn nog geen 2 weken geleden gereden en dat voelde ik wel aan mijn benen. Het duurvermogen is perfect in orde, maar dat kon niet gezegd worden van de snelheid. Deze was gewoon te laag.
De oorzaak is vrij simpel te duiden: het gebrek aan wedstrijdhardheid. Sinds de marathon van Leiden had ik nog maar 1 wedstrijd gelopen: de Halve marathon van Katwijk op 27 september.

Door ziekte viel de Zevenheuvelenloop weg in mijn trainingsschema. Dat brak tevens het ritme van wekelijks hardlopen. Dit najaar heb ik gewoon minder gelopen dan in andere jaren. En dat kwam tot uiting in de tweede helft.
Met nog een kilometer te gaan haalde Jaap me bij om me in de laatste 100 meter te kloppen. Dat is op zich niets bijzonders, dat zou het pas zijn als het omgekeerd was. De tegenvaller was de tijd: 51.06. Met een verval van een halve minuut in de tweede ronde kon ik als duursporter onmogelijk tevreden zijn.
Maar dat is het leuke van sport: je krijgt altijd de kans om jezelf altijd revancheren. Op 4 januari staat de volgende leuke loop in mijn agenda: de Meerhorstloop in Stompwijk.

Tenzij we volgend weekeinde af moeten reizen naar Limburg om daar te gaan schaatsen....

Naschrift: De afstand van de Kerstcross bleek via een GPS-meting 10,6 kilometer te zijn. De 10-kilometertijd ligt dus ergens in de 48 minuten. Dat is heel wat acceptabeler van 51.06.

Geen opmerkingen: