maandag 22 december 2014

Twee linkerhandschoenen


Vanmorgen was de eerste schaatsinstuif voor kinderen in de Leidse IJshal. De opkoms was met 122 kinderen behoorlijk hoog te noemen. Opvallend was trouwens de opkomst van het aantal trainers. Deze was, gelukkig, groter dan gebruikelijk. Onder hen was mijn Elfstedenmaat Wil Verbeij.

Bij aankomst in de IJshal kwam ik er achter, dat ik twee linkerhandschoenen in mijn tas had gestopt. Ik had ze voor het vertrek naar de Vondellaan van het wasrek gehaald en zonder goed te in de tas gedaan.

Ik weet niet hoe het komt, maar in de kunstijsbaan aan de Vondellaan heb ik de naam opgebouwd, dat ik een clown ben. En ja, daar past het verhaal van de twee linkerhandschoenen natuurlijk naadloos bij.
Tegen degenen, die begonnen over een blauwe en een zwarte handschoen kon ik alleen maar zeggen: : "Thuis heb ik nog zo'n paar!"

Zelf kon ik dit probleem alleen maar oplossen, door een van de linkerhandschoenen omgekeerd aan de rechterhand te doen. Ik kan u garanderen: dit gaat wel, maar het zit niet echt comfortabel.

Met een groep van 12 kinderen ging ik aan de slag op mijn vaste plek op de binnenbaan. Er waren 2 ouders van kinderen bij mijn groep, die mij hand- en spandiensten verleenden. Het was een voor mijn doen serieuze schaatsles met uiteraard valoefeningen. Daarnaast kwamen de clownsstappen en de zijwaartse in de les aan de orde. Voordat ik aan de zijwaartse afzet begon, wilde ik de kinderen nog even de achterwaartse afzet laten doen, die uiteraard volledig fout is. Als trainer deed ik het natuurlijk voor.
Ik zette met kracht naar achteren af. Dat had ik beter niet kunnen doen, want mijn schaats schoot los en daar lag ik op de grond. En laat nu net Henk Heuzen bij mijn groep staan te kijken. Nee, ik maakte echt een goede beurt!

Met de mikadostokken wan een meter lengte had ik nog allerlei oefeningen, zoals onder de stokken door schaatsen, skiën in estafettevorm en de leukste: met zijn drieën tussen de twee stokken naar de overkant schaatsen en weer terug.
Een hilarische variant kon natuurlijk niet ontbreken. Met 12 kinderen en 3 volwassenen aan de 8 stokken in de breedte heen en weer schaatsen over de breedte van de binnenbaan.

Als je het naar je zin hebt, dan vliegt de tijd. De schaatsles was dan ook sneller afgelopen, dan ik had gedacht. Ik kon mijn twee linkerhandschoenen eindelijk uittrekken.
Maar willen jullie alsjeblieft niet verder vertellen, dat ik twee linkerhanden heb?

Geen opmerkingen: