zaterdag 27 december 2014

Natte sneeuw

Vannacht is de eerste sneeuw gevallen. Natte sneeuw wel te verstaan. Het is immers 2014, het meest anti-winterse jaar ooit.

Het was het begin van langdurige sneeuwval. In de omgeving van Leiden viel 11 centimeter, waarvan nog geen centimeter resteert. Aangezien de temperaturen boven nul zijn uitgekomen, is dit uiteraard niet zo vreemd.

Doordat het afgelopen jaar absurd warm is verlopen, is de zee nog veel te warm.

Door de harde oostenwind voelde het wel een stuk kouder aan. De gevoelstemperatuur lag in het hele land onder nul.

Iedere schaatser zou er blij van worden, als deze gevoelstemperatuur de werkelijke temperatuur zou zijn. Zoals het er nu naar uitziet, blijft het de komende week kwakkelen met overdag temperaturen boven en 's nachts onder nul.
Wat verder opvalt bij deze prognoses zijn de behoorlijk grote temperatuursverschillen op vrij korte afstand van elkaar.

Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van een sneeuwdek, dat voor flinke uitstraling zorgt als de wind en de wolken 's nachts afwezig zijn.

De eerste winterprik van 2014-2015 is een feit, maar ik heb er een hard hoofd in of deze kortstondige winterperiode leidt tot schaatsen op natuurijs. Daarvoor is het vooralsnog veel te instabiel. Het enige voordeel is, dat het water nu flink af kan koelen voor een volgende aanval van Koning Winter.

(Foto: G.M. Lock-Baardman van weersite van Jan Visser)

Geen opmerkingen: