donderdag 25 december 2014

Zwabberende Kerstkaarten


Iedereen om mee te beginnen prettige Kerstdagen, beter dan een eeuw geleden, toegewenst.

Gisterenochtend kwam ik op weg van de Leidse IJshal naar mijn werk Dick van Beelen tegen. Hij had, wat ik nog niet gedaan had, op www.weerwoord.be gekeken en daar stonden de prachtigste Kerstkaarten op. Althans, kaarten voor na Kerstmis.
Zaterdag trekt een depressie over Nederland en daardoor zal het flink gaan sneeuwen. Waar precies is nog onduidelijk. Dat hangt van de precieze route van de depressie af. Het KNMI gaf tot 10 centimeter sneeuw aan. Gevoegd bij een flinke oostenwind zouden we zomaar een winter in kunnen duiken.

Onze Oosterburen zouden zelfs te maken kunnen krijgen met een heuse sneeuwstorm!
Op Weerwoord zag ik de meest fantastische kaarten langskomen.


De vorm varieerde enorm, maar allemaal toonden ze een blokkade op de Atlantische Oceaan. In het algemeen is dit een basisvoorwaarde om bij ons tot stabiel winterweer te komen. Vanmorgen was het allemaal weer wat minder. Dit is nog de allerbeste kaart.

Ook de pluim, waarin 50 computervoorspellingen zijn samengevoegd, toonde voor de komende week winters weer, maar ook dat is weer wat bijgesteld.

Kortom, we hebben last van zwabberende Kerstkaarten. Gisteren zag ik ons in gedachten al het volgende weekeinde op de Vogelplas schaatsen.

Maar de nestor onder de weeramateurs, Jan Visser, biedt ondanks de verslechterende weerkaarten, doordat de depressie nu een stuk zuidelijker trekt, nieuwe hoop: "In deze tijd van het jaar wil de winter nog wel eens voor zichzelf beginnen. Ogenschijnlijk begint het soms vanuit het niets te vriezen. Je hebt dan de neiging om de kou in eerste instantie te bagatelliseren maar niet zelden blijkt dat de stroperige vrieskou van geen wijken weet: verzachtende weermodellen ten spijt. Bovendien neemt de vorst toe. Ineens lijkt het dan overal te winteren ofwel van Rusland tot in Frankrijk en van Scandinavië tot de Balkan. Het zou mij niets verbazen wanneer we actueel met een vergelijkbaar scenario te maken gaan krijgen. Echter: ook ik heb uiteraard de wijsheid niet in pacht."
Helaas niet, Jan, zou ik zeggen.
Maar mocht deze poging in 2014, het meest antiwinterse jaar ooit, niet slagen, dan komt er in 2015 rond Driekoningen mogelijk hulp van boven, toch een prettige Kerstgedachte.

De poolwervel gaat zich in de eerste week van 2015 splitsen. Dit betekent niet 1 op 1 dat het hier meteen winterweer gaat worden, maar de kans op noorden- en oostenwinden gaat een stuk groter worden en daar moeten wij het als schaatsers toch van hebben. In begin 2013 gebeurde hetzelfde....

Geen opmerkingen: