zaterdag 6 december 2014

Fietscoach

Leiden maakt graag reclame voor zichzelf met de slogan "Niets lijkt op Leiden". En dat klopt wel behoorlijk goed. Vandaag fietste ik door de Breestraat en daar zag ik ter hoogte van V&D de fietscoaches staan, waarover het Leidsch Dagblad vorige week al geschreven had.

Nu denk je bij een fietscoach in eerste instantie aan iemand, die anderen beter en sneller leert fietsen. Zo iemand verwacht je dan bij wielrenvereniging "Swift".
Je kunt bij een fietscoach ook denken aan Nederlanders, die buitenlandse ingezetenen de eerste beginselen van het fietsen bijbrengen.

Met de Zwarte Pietendiscussie nog vers in het achterhoofd moet ik natuurlijk goed op mijn woorden passen. Ik hou het derhalve maar op mensen, die helemaal blanco op de fiets stappen.

Deze fietscoaches zijn echter vooral ingehuurd om het fietsen te ontmoedigen. De Breestraat is het afgelopen jaar grondig op de schop gegaan. Het heeft een lieve cent gekost en dan mag het straatbeeld natuurlijk niet ontsierd worden door geparkeerde fietsen. Bij mijn weten is dit nooit aan de orde geweest, toen de gemeenteraad een bedrag met diverse nullen beschikbaar stelde voor de herinrichting van deze winkelstraat op zijn retour.
Volgens mij moet je dan ook achteraf niet ineens mensen inhuren om fietsers, die boodschappen komen doen in de Breestraat, kopschuw te maken. Je mocht altijd je fiets op de stoep parkeren en het is nog steeds niet verboden. En dat moet zo blijven uiteraard. Laten we alsjeblieft het probleem van de geparkeerde fietsen niet overdrijven.

De winkeliers in de binnenstad hebben het tegenwoordig al moeilijk genoeg om het hoofd boven water te houden als gevolg van de crisis, het internetshoppen en de concurrentie van winkelcentra in omliggende gemeenten. De winkeliers moeten iedere fietser, die zijn fiets voor hun winkel neerzet om daar zijn inkopen te doen juist koesteren. Bij de gemeente gaan ze er ten onrechte vanuit, dat iedereen, die naar de binnenstad komt, een funshopper is, die het liefst de halve middag in de stad blijft hangen. Volgens mij zijn er gewoon veel meer runshoppers, die in één ritje 4 of 5 winkels in de binnenstad aflopen om hun wekelijkse inkopen te doen. Die runshoppers, waarvan ik er eentje ben, hebben geen zin om de halve binnenstad af te moeten lopen. Ze willen gewoon zo efficiënt mogelijk hun boodschappen doen en dan bij iedere volgende winkel de fiets gewoon voor de deur kunnen zetten.

Maar het mooiste moest nog komen. In het Leidsch Dagblad van afgelopen woensdag stond een ingezonden brief van iemand, die vond dat geparkeerde fietsen het straatbeeld ontsierden. En dan helemaal, als de fietsen met een extra slot waren vastgezet aan straatmeubilair als lantaarnpalen.
Ik heb zo'n idee, dat deze briefschrijver van een andere planeet komt. Hij heeft kennelijk nog nooit van fietsdiefstal gehoord....

Geen opmerkingen: