maandag 15 december 2014

Zuinig met energie

Gisteren heb ik de 1000 rondjes van Leiden volbracht. Zo'n toertocht over 200 kilometer is alleen uit te rijden, als je zuinig omgaat met je energie. Het is de kunst om een tempo te vinden, waarbij je redelijk snel vooruit komt zonder dat je met je krachten gaat smijten.
Als je weet, dat de luchtweerstand kwadratisch toeneemt bij iedere kilometer versnelling, dan houdt dat in, dat gelijkmatigheid in tempo zeer veel voordelen heeft.

Het mag dan saai ogen om jezelf urenlang in hetzelfde tempo voort te bewegen, het is wel uiterst verstandig. Je hebt daardoor de grootste kans om de eindstreep te bereiken.
Op een andere manier had ik deze maand te maken met het voordeel van zuinig met energie omgaan. Vorig jaar hebben we zonnepanelen op ons dak laten plaatsen en het resultaat mag er zijn. In mei zaten we al op 1 Megawattuur, nu zitten we heel dicht bij 2 MWh.
Een prettige bijkomstigheid is, dat de aanschaf van zonnepanelen een veel hoger rendement hebben dan welke spaarrekening dan ook. Onze elektriciteitsmeter had een lagere stand dan vorig jaar. Het maandelijkse voorschotbedrag bij Greenchoice gaat terug van € 33,- naar € 5,-, het laagst denkbare basisbedrag. En als klap op de vuurpijl krijgen we nog een behoorlijk bedrag terug van Greenchoice.

Zowel bij elektriciteit als bij sport blijkt maar weer eens: het loont om zuinig te zijn met energie.

Geen opmerkingen: