zondag 7 december 2014

De Prinses Amalialoop

Het zal de meeste sporters ontgaan zijn, maar vanmiddag was de eerste editie van de Prinses Amalialoop. Dit was ter gelegenheid van de elfde verjaardag van onze kroonprinses.

Om 2 uur fietste ik naar station Voorschoten, waar de kilometerteller aangaf, dat ik in 2014 al 10.000 kilometer gefietst heb. Ik hoop, dat er ooit een kalenderjaar mag komen, waarop ik deze afstand mag schaatsen....
Waar ik had gerekend op 700 deelnemers aan de loop voor de elfjarige, daar viel de opkomst wat tegen. Derhalve begonnen Hans Boers en ik in de gestadig neerdwarrelende regen aan de loop door "De Horsten". Zo liepen we via de Horstlaan het kroondomein binnen om een kilometer over de bospaden te crossen. Over het landweggetje tussen de weilanden door liepen we richting Eikenhorst. Het laatste stuk hadden we politiebegeleiding. Er reed een politiewagen achter ons met een luitenant van de marechaussee aan het stuur.

Na het defilé van 2 personen, je moet immers klein beginnen, ging de loop richting Seringenberg. Over de zachte bospaden slingerde onze route naar de hoofdingang aan de Papelaan.
In de regen liepen de twee enige deelnemers aan deze vlekkeloos georganiseerde loop terug naar station Voorschoten. Het enige smetje was, dat we niet uitgenodigd waren om op Eikenhorst even een glas te komen heffen op de jarige Job. En ik liep nog wel in mijn oranje TNT-pak!

Maar goed, u kent mij als een ruimhartig mens. Volgende week kan deze royale fout hersteld worden bij de 1000 rondjes van Leiden.
Nu beleeft deze Alternatieve Elfstedentocht haar eerste lustrum en in die 5 jaar zijn er toch enkele tradities opgebouwd. Een ervan is, dat het goede doel, waarvoor geschaatst wordt, nadrukkelijk aanwezig is.

In 2010 betrof dat de G-schaatsers. Het jaar erop was er een duidelijke link naar het Glazen Huis op de Beestenmarkt.

Daar de DJ's niet naar de Leidse IJshal toe konden komen, brachten wij de volgende dag een cheque met de opbrengst naar het Glazen Huis.
In 2012 en 2013 was de Monique Velzeboer Foundation het goede doel. Je kon ook met de naamgeefster van dit goede doel op de foto.
Volgende week rijden we voor het Willem-Alexander Kinderfonds....
Er is dus een gerede kans, dat de koning volgende week acte de presence geeft bij de 1000 rondjes. Wellicht doet hij zelfs mee. Daarmee zou ons staatshoofd zijn Russische collega, die zich vol graagte als macho presenteert, een lesje in bescheidenheid leren.

Voor het Willem-Alexander Kinderfonds zou dit een gouden zet zijn: reken maar, dat radio, televisie en de schrijvende pers massaal naar de voormalige trainingsbaan van toen nog de kroonprins uitrukt om onze koning de 200 kilometer af te zien leggen. Meer publiciteit zal dit fonds nimmer verwerven.
Willem-Alexander is trouwens goed getraind: als staatshoofd moet je je in 1000 bochten wringen om het iedereen naar de zin te maken.
En mocht Privé dan over een kwart eeuw op de proppen komen met het verhaal, dat Willem-Alexander van Buren ook deze Alternatieve Elfstedentocht niet heeft gereden, dan ben ik bereid om te getuigen in de rectificatie, die in dit roddelblad moet worden geplaatst op last van de rechter.

Nu bestaat de theoretische kans, dat de koning volgende week zondag niet op kunt dagen. In dat geval doen we hetzelfde als in 2011, toen we met een delegatie een cheque met de opbrengst naar het Glazen Huis brachten: we gaan dan naar het paleis toe. Er is geen wezenlijk verschil. Ons koningshuis leeft immers immer in een Glazen Kooi.

Intussen waren er bij de eerste Prinses Amalialoop, de laatste trainingsloop voor de 1000 rondjes, geen medailles te verdienen, maar als de deelnemers, die de regen trotseerden, nou nog geen lintje krijgen....

Geen opmerkingen: