dinsdag 30 december 2014

Terugblik


Op radio, televisie, in kranten en op internet: het is onmiskenbaar de tijd voor de terugblik op 2014. Als schaatsliefhebber kijk ik dan in eerste instantie naar de winter. Een Engelse "weerprofeet" had vorig jaar een horrorwinter aangekondigd. Welnu: met de op 1 na warmste winter sinds 1900 is het dat ook geworden!

Het is zelfs nog erger. Met 0,0 Hellmannpunten is het de eerste winter geworden met geen enkele dag, die gemiddeld onder het vriespunt scoorde. Hoe diep kun je vallen?
Na het warmste jaar sinds 1700 is december slechts een fractie hoger. De meetpunten Valkenburg en Voorschoten meten beide 0,4 Hellmannpunten. Wat dat aangaat kan 2014 niet gauw genoeg afgelopen zijn. Hopelijk draait de overheersende wind uit het zuiden tot zuidwesten uit 2014 om in een dominante noordoostenwind in 2015.

Desondanks waren er in dit verloren jaar genoeg mooie momenten te vinden. In maart werd de allerlaatste winterbiatlon georganiseerd in de Leidse IJshal. Ik was aardig in vorm, maar had nooit verwacht, dat ik in het totaalklassement met brons aan de haal ging. Op het hoogtepunt moet je stoppen....

De marathon van Leiden verliep heel goed. Waar anderen zich kapot liepen in de warmte, kon ik zonder noemenswaardige inzinking de 42.195 volbrengen in een tijd van 4.01.50.

De rode draad op muziekgebied was de "Misa Criolla" van Ariel Ramiez, die dit jaar een eeuw bestond. Naast de scratchuitvoering in Rotterdam zongen Ada en ik ook mee met de uitvoeringen van de Leidse Koorprojecten.


Ook op onze fietstocht van in totaal 1900 kilometer naar Praag kijken we met veel voldoening terug.


Maar het hoogtepunt was toch de Sächsischer Schweiz, waar we de Schrammstein beklommen.

Op sportief gebied was het na de zomer kwakkelen, maar de 1000 rondjes van Leiden, waar alleen de geboren en getogen Vennepers Jan-Pieter Tensen en ondergetekende de finish wisten te halen, maakte alles in één klap goed. Vooral toen ik onverwachts de oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen.

Ik wens u allen toe, dat 2015 net zo gladjes mag verlopen als de 1000 rondjes van Leiden. Je moet er wel wat voor doen, maar dan heb je ook iets om met trots op terug te kijken!

Geen opmerkingen: