zaterdag 13 december 2014

De kerstboom en de slijpsteen

NRC Handelsblad heeft jaren reclame voor zichzelf gemaakt onder het motto "Slijpsteen van de geest". En dat klopt meestal wel, want Fokke en Sukke zijn vaak erg scherp.

En hiermee is "de dag voor" de 1000 rondjes van Leiden in het kort samengevat. Het was een rommeldag. Eerst moesten er boodschappen gedaan worden. Tussen de bedrijven door legde ik alles klaar voor morgenochtend, als de wekker om 5 uur afgaat.
Ik had Ada beloofd om te helpen om de regentonnen op de volkstuin leeg te gieten. Daarna zou ik doorfietsen naar kasteel Duivenvoorden, waar ik een kerstboom zou "huren".

Daar de fietstassen op mijn nieuwe Batavus Galibier kleiner zijn dan die op de oude Batavus Jakima, besloot ik deze bijna 14 jaar oude fiets maar te nemen en daar de nog oudere fietskar aan vast te koppelen.
Via de Horstlaan trapte ik in de stromende regen naar het zeer drukke landgoed toe. Normaal gesproken haal ik zelf een kerstboompje uit de grond, maar ik zag een nieuwe, die aan al onze eisen voldeed, klaarstaan. Daar het al veel later was dan ik had gehoopt, kocht ik die boom maar voor € 20,-.

Het was wel dubbel zoveel als vorig jaar, maar dat nam ik in de stromende regen voor lief. Doordat ik met de andere fiets was, had ik geen regenbroek bij me. Met een kletsnatte broek aan reed ik op huis aan. Hier haalde ik de kerstboom uit de fietskar, die ik uit elkaar haalde en in de schuur hing.
Daarna gooide ik wel mijn programma om. Ik was van plan om eerst mijn schaatsen te slijpen en me daarna te douchen. Met een natte broek leek het me verstandiger om de volgorde maar te veranderen.
Eén van de schaatsen had een botte plek. Dan ben je vrij lang bezig, voor het weer scherp is. En morgen moeten ze vlijmscherp zijn. In één keer schaats ik in de Leidse IJshal dan de afstand, waar ik anders 3 weken over doe. Maar om kwart voor 6 was de klus geklaard en kon ik pannenkoeken eten. De dag voor een duursportevenement moet je koolhydraten stapelen.

Vanavond ga ik in ieder geval vroeg naar bed. Joop Zoetemelk zei het 40 jaar geleden al: "De Tour wordt in bed gewonnen!"

Geen opmerkingen: