woensdag 31 december 2014

Zwanenzang van een vorstarm jaar

Vanmorgen was voor mij de laatste ochtend, dat ik schaatsles kon geven in de Kerstvakantie. Vrijdagmorgen is er ook schaatsles voor kinderen in de Leidse IJshal, maar ja, af en toe moet je ook werken.
Na een heerlijke dag op Flevonice was ik helemaal in de stemming om er een leuke les van te maken. Er waren in totaal 125 kinderen op de instuif afgekomen. Wat dat aangaat was het een rustige morgen. Maar ja, met Oudjaarsdag is er natuurlijk vuurwerk, dat kinderen naar buiten lokt.
Met dat vuurwerk hadden we meteen één van de thema's te pakken van de schaatsles, die ik met Jacob verzorgde. Het was niet het eerste. Na de warming-up gingen we "oliebollen bakken". Toen we deze op wilden eten, kwamen we er achter, dat er geen poedersuiker was. Door een speling van het lot had de Zamboni uitgerekend op ons stuk van de binnenbaan een kleine lading sneeuw verloren. Dit deed dienst als poedersuiker.
Ja, en je weet hoe kinderen zijn: die gaan er sneeuwballen van maken. Met het restant hielden we een sneeuwballengevecht, waarbij om een of andere reden vooral de trainers het mikpunt waren.

Met een hele serie oefeningen met de mikadostokken besloten we de laatste schaatsles van 2014: skiën, slalomskiën, schansspringen, de biatlon, estafettes in twee- en drietallen en de van de donderstenen geleerde oefening passeerden de revue.
Na met het trainersgilde van de IJshal in de kantine oliebollen te hebben gegeten bij de koffie en warme chocolademelk, fietste ik van de Vondellaan naar huis en vandaar naar mijn werk. De totaalstand van 2014 kwam daarmee op 10.480 kilometer in dit meest vorstarme jaar ooit!

Wat dat aangaat doet koning Willem-Alexander het niet goed. Als schaatsliefhebber kent hij natuurlijk de weerspreuk "Strenge vorsten heersen kort". Kennelijk is hij van plan om lang te regeren.
Maar nu overdrijft hij toch wel enorm. Sinds deze Elfstedencrack op 30 april 2013 koning geworden is, heeft ons land het laagste aantal Hellmannpunten ooit gescoord.

Majesteit, laat dit de laatste zwanenzang van een vorstarm jaar onder uw bewind zijn.
Uw volk wil vorst!

Dan zijn ze in de 7de hemel.

Geen opmerkingen: