In de boekenwereld is het een gouden regel: zorg ervoor, dat er flink wat reuring komt over een boek en de verkoop van dat boek schiet omhoog. Wat dat aangaat kan "Johan Cruijff - de biografie" van Auke Kok zich naadloos in dat rijtje gaan voegen.
Toen ik 40 jaar geleden bij de Openbare Bibliotheek Leiden de eerste stappen in mijn bibliotheekloopbaan zette, stond er een theologisch boek op de eerste plaats bij de reserveringen:
"Jezus, het verhaal van een levende" van Edward Schillebeeckx.
Daar de andere godsdienstboeken voor geen meter liepen, kon dat enige verbazing wekken. De oorzaak van de hoge uitleencijfers kwamen op conto van het Vaticaan. Ere wie ere toekomt. Daar was men op het briljante idee gekomen om "Jezus, het verhaal van een levende" op de Index te zetten.
Katholieken mochten dit boek niet lezen. En zoals bekend: verboden vruchten hebben een grote aantrekkingskracht. Een betere reclame kon Edward Schillebeeckx zich niet wensen.
Datzelfde geldt voor Auke Kok. Een kort geding van de Johan Cruyff Foundation tegen hem om zijn boek "Johan Cruijff - de biografie" zorgt voor zoveel publiciteit, dat de eerste oplage van 65.000 boeken komende week vermoedelijk al zijn uitverkocht.
De rectificatie, die op internet moet worden geplaatst en als inlegvel in ieder exemplaar dient te komen, mag geen probleem zijn. Met 65.000 verkochten boeken, in Nederland bijzonder veel voor een non-fictieboek, kun je dat wel betalen.
vrijdag 15 november 2019
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten