zondag 1 september 2019

40 jaar in het vak

Op 1 september 1979 begon mijn vervangende dienstplicht bij de Openbare Bibliotheek in Leiden. Dit betekent, dat ik vandaag 40 jaar in het vak zit.
Ik fietste vanuit Nieuw-Vennep 5 en als ik een zaterdagdienst had 6 keer per week op een opoefiets naar de "Reuvens-bibliotheek" aan de Breestraat in Leiden.
De weg naar de vervangende dienstplicht begon voor deze bibliothecaris met het lezen van een boek. Door "Frank van Wezels roemruchte jaren" van A.M. de Jong ging ik nadenken over de dienstplicht en gaandeweg werd het voor mij steeds duidelijker: ik word dienstweigeraar.
Daarbij werd ik geholpen door het feit, dat mijn vader doof was geworden aan een oor in zijn diensttijd en hij mede daardoor een uitgesproken hekel had aan het leger. Ik was het wat dat aangaat volmondig met hem eens, terwijl wij in die tijd nogal eens met elkaar botsten. Een Breed houdt niet van opgeven, en als je er dan 2 tegenover elkaar hebt staan....
Op de dag, dat ik aan mijn loopbaan in het bibliotheekwezen begon, was het 40 jaar geleden, dat de Tweede Wereldoorlog begon met de inval van de Duitsers in Polen. Vandaag is het 80 jaar geleden.
Ik heb in die 40 jaar nooit spijt gehad van mijn keuze om dienstweigeraar te worden, ook al is het streven naar vrede vaak tegen de stroom in zwemmen.


Wel leer je relativeren. Enerzijds is 40 jaar een lange tijd, anderzijds lijkt het toch snel voorbij te gaan. Het vreemde effect van tijd.

Geen opmerkingen: