dinsdag 3 september 2019

Van strandstoelslalom naar schoolslag

De laatste strandtraining van de IJVL zit er al weer op. Gisterenavond verzorgde ik als trainer van dienst deze op het strand van Katwijk.
Het was na een dag met mooi maar winderig weer een koele avond.
Met een tiental IJVL-ers vertrokken we vanaf de ijsbaan van Katwijk  naar het strand, waar we inwerkten voordat we aan eerste oefening begonnen. Een piramide van statisch zitten: 15, 30, 45 en 60 seconden en weer terug met tussendoor hetzelfde aantal seconden als rustmoment.
Aansluitend volgde de inmiddels traditionele strandstoelslalom in het mulle zand. Een zware oefening, die dit keer lastiger was dan anders, doordat een stuk of 5 strandstoelen door de harde wind waren omgeblazen.
Als je deze oefening goed doet, dan lopen je bovenbenen aardig vol. We wandelden dan ook naar de dichtstbijzijnde strandopgang, waar we een drietal Steigerungen deden. Eerst een korte tot de knik, daarna een middellange tot het schelpenpad en tenslotte tot de Boulevard. Tussendoor wandelden we telkens terug naar Paal 14.
Tot de knik deden we op dit steilste stuk de bochtstappen omhoog: 2 keer bochtstappen naar links en ook 2 keer naar rechts.
We dribbelden naar de branding, waar we een volgende piramide deden van 1, 2 en 3 minuten schaatsstappen. Daarbij leerden we van Jos Drabbels een nieuwe variant, die Jos op zijn beurt weer geleerd had van Jaap Smit. Daarbij haal je je been veel hoger op dan bij de traditionele schaatsstap. Deze variant is een stuk zwaarder. Altijd goed om deze variant in de training op te nemen. Hoe zwaarder, hoe meer profijt je meestal hebt van een training.
We liepen in de schemering terug naar de ijsbaan en reden vandaar naar "Het Wantveld". Voordat we hier wat gingen drinken, gingen Hans Boers, Jaap de Gorter, Anderea Landman, Jos en ik zwemmen, achteraf in niet al te gezond water.
Het water was heerlijk, maar erboven was het, mede door de harde wind, behoorlijk koud. Maar door de wind had je wel prachtige golven, waar je in kon duiken.
In "Het Wantveld" konden we opwarmen bij een paar drankjes. Annerieke van der Beek, Hans van der Plas en Edwin Minnee zorgden voor extra gezelligheid, waarbij de Katwijkse kapper op zijn praatstoel zat. Hij had een serie prachtige verhalen, waarbij de mooiste ongetwijfeld het verhaal van de pinguïn was, die een inwoner van de Van den Berg Stichting, een psychiatrische instelling in Noordwijk, meegesmokkeld had uit Blijdorp.
Dat verhaal kwam natuurlijk voort uit de voorliefde van Hans en Edwin voor het authentieke wakzwemmen.
Met een serie lachsalvo's besloten we de laatste strandtraining van dit zomerseizoen.

Geen opmerkingen: