vrijdag 27 september 2019

Klimaatstaking

In maart liep ik mee met de kletsnatte klimaatmars.
Vandaag was de klimaatstaking. Nu is sinds vorig jaar vrijdag mijn vrije dag, dus veel te staken valt er niet, tenzij ik mijn kleinzoon figuurlijk en de kinderen, aan wie ik op vrijdagmiddag schaatsles geef in de Leidse IJshal letterlijk in de kou zou laten staan.
En zo zit ik niet in elkaar. Vanmorgen reisde ik af naar Rotterdam, waar ik met metro en trein Faas ophaalde. Hij zou een nachtje komen logeren.
Zodoende kwam ik om 11 uur met de metro aan op Den Haag Centraal. Ik was nieuwsgierig genoeg om een kijkje te nemen op de Koekamp, waar vandaan de klimaatmars zou vertrekken. Als schaatser ben ik wat dat aangaat intrinsiek gemotiveerd.
Dat de laatste Elfstedentocht alweer 23 jaar geleden is verreden is algemeen bekend. Wat minder bekend is, is dat de Molen- en Merentocht over de Kagerplassen en omgeving, ook in 1997 voor het laatst is georganiseerd!
Op het nog vrij lege grasveld stond een groep trommelaars te oefenen voor de begeleiding van de klimaatmars. Ik wandelde er met mijn nazaat naar toe, die er gefascineerd naar keek in de wandelwagen. Na een tijdje liet ik hem rondstappen. Hij speelde met de grindstenen op het wandelpad, terwijl het langzaam maar zeker drukker begon te worden.
Nu was ik, toen zijn moeder net zo oud was als hij nu, op Koninginnedag  met vrienden naar Amsterdam gegaan. In de drukte was het voor mijn oudste dochter niet leuk in de buggy. Om 12 uur liep ik, hoezeer ik diep in mijn hart mee zou willen lopen, terug naar het station.
Een wijs besluit, want het zou zo druk worden, dat deze klimaatmars op last van de politie eerder moest beginnen en bij terugkomst naar het grotere Malieveld werd gedirigeerd.
Op het station was het om kwart over 12 al vreselijk druk. De stoptrein komend uit Leiden, waarmee ik terug naar de Sleutelstad zou reizen, stroomde leeg, toen wij op het perron stonden te wachten.
Ook al staakte ik niet mee, omdat het voor hem niet fijn zou zijn, ik had graag meegedaan voor een goede toekomst voor mijn kleinzoon.

Geen opmerkingen: