zondag 22 september 2019

Laatste zomerdag

Maarten 't  Hart schreef zo'n 40 jaar geleden over de laatste zomernacht.
Ik schrijf vandaag over de laatste zomerdag. De meteorologische herfst is weliswaar op 1 september begonnen, morgen begint de "gewone" herfst. En het weer werkt daar volop aan mee.
Na de hittegolf van eind augustus was september beduidend koeler. Overdag was het vaak heerlijk weer, maar de nachten koelden behoorlijk af. Over de weekeinden in september hadden we niet te klagen. Vandaag was het voluit zomers.
Na vanmorgen thuis wat huishoudelijke klusjes gedaan te hebben, fietsten we via de Leidse Studenten Ekklesia naar de volkstuin toe. In de schaduw van de vijgenboom en de mispelboom lunchten we, terwijl we genoten van dit afscheidscadeautje van de zomer.
Terwijl Ada zich met haar groene vingers met de planten ging bezighouden, mocht ik takken gaan verknippen. Op zich rustgevend werk, maar na anderhalf uur ga je je handen wel voelen.
Nadat alle takken waren weggewerkt, ging ik zoals de afgelopen weken gebruikelijk bramen, frambozen en tomaten plukken. En wederom 1 rijpe aardbei. Voor eind september toch wel bijzonder.
Mijn vrouw had intussen een groentemaaltijd voor vanavond geoogst. Een waardig afscheid van de zomer.

Geen opmerkingen: