vrijdag 29 november 2019

Black Friday

Het was vandaag niet te vermijden. Het was Black Friday. De zoveelste rage, die aan de overkant van de oceaan is verzonnen, bereikte ons land. Al de hele week werd er reclame voor gemaakt op radio, televisie, de kranten en uiteraard op internet.
Wij deden aan deze onzin niet mee. Wat dat aangaat blijven we nuchter. We gaan geen dingen kopen, die we niet nodig hebben, omdat de commercie weer een nieuwe marketingtruc heeft bedacht.
Na de oppasdienst op onze kleinzoon fietste ik naar de Vondellaan, waar ik zoals iedere vrijdag in het schaatsseizoen in de Leidse IJshal training gaf aan kinderen.
Daar het de laatste training was voor Sinterklaas, lag het thema voor de hand: de Goedheiligman. Bij de training voor de Buitenschoolse sport begon ik met Pieterman, die met een zware zak op zijn rug drie rondjes moest schaatsen. Daarna mochten ze een paar rondjes strooien en de rondjes erna mochten ze de "pepernoten" oprapen van het ijs.
Dit rapen kon op 2 manieren: voorovergebogen of door de knieën gaan. Dat door de knieën gaan was een prima voorbereiding op het terugsturen en de zijwaartse afzet.
Een rit op het paard was een mooi vervolg hier op, net als het op en van het dak af klimmen dat was. In beide gevallen werd het diep zitten geoefend.
Als rustoefening tussendoor reed de goede Sint rechtop met zijn staf in de hand. Door de druk goed achterop te houden, ontwikkel je dan toch nog een aardige snelheid. Aan het eind van de training waren de kinderen aardig moe. En zo hoort het ook.
De schaatsles van de IJVL was heel anders. Met de hele groep kinderen deden we een minimarathon, waarbij ze mij niet mochten passeren. Na een fluitsignaal moesten ze proberen mij zo snel mogelijk te lappen. De vier laatsten vielen iedere ronde af. Dit ging zo door, tot 2 kinderen in de finale om de eerste plaats streden. In de week van het vrouwenquotum won een meisje!
Daarna deden we een schoorsteenspel, waarbij de kinderen in tweetallen pakjes naar de overzijde moesten brengen en in de schoorsteen gooien. Het voorste kind kreeg een ingepakte doos op de rug en het achterste kind duwde. Het pakje mocht niet vallen.
Halverwege de training kwamen 2 Pieten het ijs op. Nu verwacht je op Black Friday natuurlijk Zwarte Pieten, maar daar deden deze Pieten niet aan. Voor de kinderen maakt het niet uit. Die zijn er intussen wel aan gewend.
Na wat spelletjes speelden we tweelingtikkertje met de Pieten als startende tikkers. Aan het eind van deze schaatsles kreeg iedereen een chocoladeletter. Sommige tradities veranderen niet!

Geen opmerkingen: