woensdag 13 november 2019

Greta van Fleet of Led Zeppelin jr.

Gisteren stond de hele planning in het teken van het concert van "Greta van Fleet" in Afas Live in Amsterdam. Anderhalf jaar geleden was ik bij toeval deze Amerikaanse hardrockgroep op het spoor gekomen, toen ik een lied zocht, dat bij de safaritent, waarin we gekampeerd hadden, paste.
In eerste instantie leek het wel of ik naar "Led Zeppelin" luisterde.
Met mijn vriend Bas Warnink had is afgesproken om in het voorjaar naar hun concert in Afas Live te gaan, maar de tournee werd op het laatste moment geannuleerd. Gisteren was het dan eindelijk zo ver.
Helaas was het een kletsnatte dag, waarop ik veel korte fietstochtjes moest maken, waarvan ik geen enkele rit droog volbracht. De eerste rit was naar de Vondellaan, waar ik in de Leidse IJshal met de "Krasse knarren" de gebruikelijke piramide zou schaatsen. Daar ik behoorlijk verkouden was, had ik minder lucht dan normaal en had ik het gevoel, dat ik pap in de benen had.
Ik reed dan ook een kilometer of 2 langzamer dan gebruikelijk. Weinig memorabel dus. Maar dat gold niet voor de "Twee van Breda", die weer eens een list verzonnen hadden om de boel in de war te schoppen. Aad van Tol opende de tweede serie van 15 rondjes. Hij maakt er altijd een lange Steigerung van. In de eerste bocht nam hij deze langzaam en zeer ruim. Henk Distelvelt en Hans den Outer zagen hun kans schoon. Zij doken met veel vaart binnendoor en Aad had letterlijk het nakijken.
Na de thee fietste ik naar mijn werk, waar ik een rondje langs 21 scholen reed met de biebauto om kratten met boeken te wisselen. Om half 4 reed ik naar huis toe, waar ik de laatste spullen pakte en naar Leiden Centraal fietste. In Hoofddorp ontmoette ik Bas. Samen reisden we naar station Bijlmer/Arena, waar we uitstapten en een vorkje prikten bij "Jin So", terwijl we het ook hadden over "Led Zeppelin" en "Led Zeppelin jr.", die beide ook een folknummer op hun repertoire hebben staan.
Om half 8 staken we het plein over naar Afas Live. Ik kwam er niet in, omdat ik een kleine rugzak bij me had. Ik moest naar de zeecontainers buiten, waar ik het rugzakje in een kluis kon stoppen. Dit geintje kostte me € 5,-. Dit riekt naar oplichting. Je hebt immers geen keus, anders kon je niet naar het concert toe en niet in een kluis stoppen betekende waarschijnlijk, dat je aan het eind van de avond zonder rugzak naar huis moest.
Het voorprogramma werd verzorgd door de zangeres "Yola" met haar band. Wat een enorm stembereik heeft zij. Het klonk als een klok. Een van de betere voorprogramma's, die ik gezien en vooral gehoord heb. Het had soms wat weg van Linda Ronstadt.
Het hoofdprogramma was nog veel beter. Zo'n anderhalf uur speelde "Greta van Fleet" vol energie het werk uit de "Anthem of the Peaceful Army"-tournee.
Opvallend was, dat zowel jong als oud in de volle zaal aanwezig was. In onze jeugd zag je bij popconcerten alleen jeugd. Zowel jong als oud hebben met volle teugen genoten van de heerlijke herrie van "Led Zeppelin jr"!


Geen opmerkingen: