maandag 15 juni 2020

Aikidoki

Dit voorjaar zond de VPRO onder de titel "Tokidoki" een serie over Japan uit met Paulien Cornelisse als reizende reporter. De serie is terug te kijken door HIER TE KLIKKEN.
Deze serie kwam bij mij naar boven tijdens de droogtraining van de IJVL onder leiding van Andrea Landman. De training in het Romeinse fort in Roomburg was voor een substantieel deel gebaseerd op aikido.
Bij het inwerken telde de trainster in het Japans, terwijl wij de souplesse-oefeningen deden. Ze oogden vrij simpel, maar voor degenen, die deze oefeningen niet gewend waren, waaronder ondergetekende, waren ze toch vrij pittig. Vooral door de opeenstapeling van korte oefeningen, die spieren, waarvan je niet wist dat je ze bezat, aan het werk zette.
De oefeningen volgden elkaar in een hoog tempo op in deze op Japanse krijgskunst geïnspireerde training. Stuk voor stuk waren ze goed te doen, maar naarmate de training vorderde, ging je je benen steeds meer voelen. Waarbij het effect van de fietstocht van 100 kilometer fietsen gisteren natuurlijk ook de nodige invloed kon hebben gehad.
In het slotgedeelte van deze gevarieerde training zaten ook wat specifieke schaatsoefeningen zoals schaatsstappen, schaatssprongen en statisch zitten. Daarbij hoefde je niet zo diep na te denken over de uitvoering van de oefeningen. Daar ik aan de rand van de groep van 12 IJVL-ers stond telde ik bij een van de aikido-oefeningen minstens 7 varianten op deze oefening.
Ik vond dat aikidoki!

Geen opmerkingen: