woensdag 3 juni 2020

Tonny Rijkelijkhuizen

In het Leidsch Dagblad van gisteren stond een uitgebreid interview met Tonny Rijkelijkhuizen-Uijttewaal onder de pakkende kop "Nog één keer terug naar 1956".
Het bijzondere was, dat dit interview vlak voor haar dood werd afgenomen. Als jong meisje had ze meegedaan aan de Elfstedentocht van 14 februari 1956. Dit was de Tocht der Tochten, waarbij Jeen Nauta, Jan van der Hoorn, Aad de Koning, Maus Wijnhout en Anton Verhoeven met zijn vijven hand in hand over de finish kwamen.
De zwaarte van deze Elfstedentocht werd kort en bondig samengevat in één zin: "Ik had slechts één bevroren teen."
De uit Bilderdam afkomstige schaatsster kwam uit een tuindersgebied. In de winter hadden zij nauwelijks werk en als en natuurijs lag werd de ijzers volop ondergebonden voor een tocht op de Drecht en de Amstel. En zo hoort het ook!

Zelf had ik het genoegen om Tonny Rijkelijkhuizen  ontmoet te hebben bij een Elfstedentochtavond in Zoeterwoude. Naast Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent werd de onlangs overleden schaatsster ook in het zonnetje gezet.
Volkomen terecht, want het was in de jaren '50 heel bijzonder om als vrouw de Elfstedentocht uit te rijden, ook al kwam dat besef bij deze Zoeterwoudse schaatsster pas met het klimmen de jaren.
Vorige week overleed Tonny Rijkelijkhuizen op 88-jarige leeftijd. Een getal, dat deelbaar is door 11...

Geen opmerkingen: