zaterdag 5 november 2022

Droogtraining op Schiphol

Vandaag was de zoveelste klimaatdemonstratie. Ditmaal op Schiphol. Daar ik eerst de boodschappen voor mijn schoonouders en mezelf moest halen bij "De Helianth", miste ik het begin van de demonstratie, die om 11 uur begon. 

Ik fietste naar Leiden Centraal en nam vandaar de trein naar het vliegveld, waarbij ik allang blij was, dat ik niet door de week reisde.

Ik vond het natuurlijk vreselijk dat ik de toespraken gemist had toen ik het plein voor Schiphol Plaza in schaatsoutfit betrad.


Al snel werd ik door diverse mensen op de foto gezet.


Voor de foto's en filmpjes deed ik de eerste schaatsstappen van de dag, ervoor zorgend, dat ik diep zat.

Vlakbij stond een filmploeg van het Jeugdjournaal. Zij vroegen, of ze mij mochten filmen. Daar had ik geen enkel bezwaar tegen. Sterker nog, ik ben wel eens eerder in het Jeugdjournaal te zien geweest. Op 3 januari 1997, toen ik met Jaap de Gorter de Elfstedentocht schaatste en we in Workum geïnterviewd werden.

Zoek de 7 verschillen!
Als het goed is, zit ik om 7 uur in het Jeugdjournaal. En anders heb ik de voorpret al te pakken.

Toen de stoet door de aankomst- en vertrekhal van Schiphol ging lopen, waar het druk was omdat vliegen veel te goedkoop is, deed ik dat met schaatsstappen. Waar je op natuurijs met deze beweging al gauw een snelheid van 20 kilometer per uur bereikt, daar haalde de stoet van een kleine 1000 man mij met gemak in.

En dan deed ik nog de verkeerde schaatsstappen ook. Ik zette meer naar achteren af om met de meute mee te gaan. Een schaatser moet echter puur zijwaarts afzetten en dan kom je geen centimeter vooruit. Maar je traint wel zowel je techniek als je spieren. Ik vloog dus niet op Schiphol.

Ik trok daarentegen wel veel bekijks en had veel aanspraak. Door de Fryslân-muts kreeg ik veel vragen of ik een Fries was. Ik kon hen antwoorden, dat ik een Meerbonk ben en het schaatsen heb geleerd op de Hoofdvaart.

En dat ik train voor Elfstedentochten, een ietwat masochistische liefhebberij, waarvoor je engelengeduld moet hebben.

Wat dat aangaat zijn schaatsers op natuurijs de kanaries in de kolenmijn. Al in de jaren '90 merkten we, dat de kans op natuurijs steeds minder begon te worden. De Elfstedentocht van 1997 was min of meer de zwanenzang.

Begeleid door tientallen marechaussees wandelden we van het hoofdgebouw van Schiphol naar een kruispunt elders op de luchthaven, waar een nieuwe terminal gebouwd zou gaan worden, Wij vlogen niet, maar bleven keurig met beide benen op de grond.

Dat deden de privéjets ook. Zo'n 500 leden van Extinction Rebellion waren elders op Schiphol op de landingsbaan onder privéjets gaan zitten.

Ik hield het bij de reguliere demonstratie. Ik had geen zin om gearresteerd te worden. Bij de Leidse IJshal kunnen ze me niet missen. En eerlijk gezegd sta ik liever op de smalle ijzers dan dat ik er tegenaan moet kijken....

Geen opmerkingen: