woensdag 23 november 2022

Gebroken dienst

Een gebroken dienst is een dienst, die wordt onderbroken door een lange rusttijd. De tijd ertussen noem je tussenuren.

Vandaag was zo'n dag met een gebroken dienst voor me. In een grijs verleden heb ik ruim drie jaar een gebroken dienst gehad bij de Openbare Bibliotheek van Leiden. In de tijd dat ik filiaalhoofd was in het Houtkwartier en aansluitend toen in op de bibliobus in de Stevenshof werkte sloot de bibliotheek aldaar om 5 uur, waarna ik om 7 uur weer op kon draven. 
Ik vond het geen probleem. Ik fietste naar ons huis in de Witte Rozenstraat en at daar warm eten met mijn vrouw en onze oudste dochter. Een paar lekkere fietsritjes tussendoor.


Daarvoor had ik in HAVO 4 een jaar lang twee tussenuren op donderdagmiddag. Met Fred Vuling en Jos Glandorf reden we dan op de brommer van het terrein van Pedagogische Academie "De la Salle", gelegen naast de "Linnaeushof" naar Bennebroek of Vogelenzang, waar we een paar uur gingen biljarten. Een biertje erbij smaakte prima.
Daarna hadden we Engels van een juf, die totaal geen orde kon houden....

Vanmorgen deed ik boodschappen op de Boerenmarkt, bij "De Helianth" en bij AH XL. Om half 12 trok ik mijn sportkleding aan, daar ik om 1 uur schaatsles moest geven bij een kinderpartijtje. Voor het ontbijt had ik mijn bloeddruk opgemeten: 140 om 72. Met een ontbloot bovenlijfmat ik het voor de tweede keer: 107 om 66. De bovendruk is dus een momentopname.

Om 12 uur lunchte ik in mijn eentje, daar ik een half uur later op de fiets wilde zitten. Ik was net klaar, toen mijn vrouw binnen kwam. 
Bij de Leidse IJshal aangekomen was de groep van 19 kinderen er al. Het niveau was flink uiteenlopend. Er was een meisje, dat een jaar les gehad had van mij en een jongen, die op ijshockey zat.
Uiteraard maakte ik er een speelse les van, maar diverse kinderen vonden dat nog niet speels genoeg en gingen elders op de binnenbaan spelen. 

Daar zat ik niet mee. Zij hadden het naar hun zin en de kinderen, die les wilde krijgen ook. Af en toe haalde ik alle kinderen bij elkaar voor de valoefeningen en natuurlijk het toezingen van de jarige.
Om half 3 was ik na het kinderpartijtje weer thuis, waar ik wat at en dronk om vervolgens weer naar de Vondellaan te fietsen. Dit keer voor de kinderen van Oegstgeest.
Het thema was zwaaien. De armzwaai in al zijn facetten. 

Zwaaien met de rechterarm, met de linkerarm, wat in de bocht tot een veel ruimere bocht leidt, met beide armen en tenslotte met de armen op de rug.

We sloten de leuke les op de binnenbaan af met tikkertje. Een gebroken dienst is niet altijd verkeerd.

Geen opmerkingen: