vrijdag 18 november 2022

De schreef

Gisterenavond zijn Ada en ik naar de Leidse Schouwburg gegaan, waar Freek de Jonge zijn nieuwste solovoorstelling "De schreef" speelde.

Een schreef is een maatstreep, een (uiterste) bovengrens of een dwarsstreepje aan letters. "De schreef" is zijn beste cabaretvoorstelling in jaren. Wat hebben mijn vrouw en ik onbedaarlijk gelachen om het gehannes met de Nederlandse vlag, over het billen afvegen van een demente buurman op een Frans toilet, het songfestival en allerlei grappen en grollen over een stoel met drie poten.

Met een gele en een blauwe sok was hij een held op sokken.

Na de actie "Bloed aan de paal" van "Neerlands Hoop" over het boycotten van het WK Voetbal in Argentiniƫ was De Jonge de laatste weken veel op de radio te horen vanwege het WK in Qatar.
Voetbal komt regelmatig terug in zijn programma's. Over het komende WK zei hij: "Nu zul je zien, dat uitgerekend dit door slavenarbeid besmette kampioenschap Nederland wel de finale weet te winnen."
Het zou zomaar kunnen. De kater van Qatar!
Het hilarische verhaal over verloren speldjes op het strand bracht de Duitse voetballer Karl Mai, wereldkampioen in 1954, terug in de belangstelling.

Men moet zich niet de vergissing maken om de gelijk klinkende naam Karl May te verwarren met die van Karl May, de schrijver van de boeken over Winnetou en Old Shatterhand.

Even hilarisch was het broekzaktelefoontje van Marc Overmars. Hij probeerde het uit te zetten, maar drukte per ongeluk op fotograferen, waarna hij nog steeds met zijn hand in zijn zak op favorieten drukte en zo zijn dickpics naar diverse Ajax-vrouwen verzond.
Kortom, we hebben ons gisterenavond kostelijk vermaakt. Dat deden we vandaag ook met onze oppasdienst op onze kleinzoons. Nadat we gisteren pas om middernacht in bed lagen, moesten we er vanmorgen weer om 6 uur uit.

Om 8 uur waren we op de plaats van bestemming, waar we hartelijk welkom waren bij de kleuter en de peuter. De oudste bracht in naar zijn school, de rest van de oppasdienst speelde ik veel met de jongste. Vooral kruipen naar de bal en het geluid van ronddraaiende ronde blokken fascineerde hem mateloos.
We wandelden met de wandelwagen naar het winkelcentrum en de bibliotheek en na een uiterst plezierige ochtend fietste ik om half 3 naar Rotterdam Centraal voor de trein naar Leiden.
In de Leidse IJshal zou ik 2 uur leg gaan geven aan kinderen van de Buitenschoolse sport en de IJVL
Men hoefde niet bang te zijn, dat ik over de schreef zou gaan. Bij schaatsen moet je juist diep zitten, dus de uiterste bovengrens blijft ver buiten bereik....

Geen opmerkingen: