dinsdag 17 november 2015

Schoolvoetbal

Vannacht droomde ik over schoolvoetbal. Kennelijk is er door een opmerking van Tim de Beer een paar weken geleden iets in mijn onderbewustzijn geprikkeld, want er zijn heel wat jaren voorbij gegaan, waarin ik niet aan schoolvoetbal heb gedacht.

In mijn jeugdjaren in Nieuw-Vennep voetbalde ik bij DIOS. Behalve in de tijd tussen Pasen en Pinksteren, als er het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi werd gehouden. Door mijn droom kwam een redelijk succesvol toernooi bij mij naar boven.
De eerste jaren op de R.K. MULO "Porta Vitae" voetbalde het grootste deel van mijn klasgenoten in de pauzes op het grasveld bij de school. Er zaten heel aardige voetballers tussen. Bertus Spreeuw en Bas Warnink van DIOS, Jan Huig van DSOV en Eddy en Rudy Teuben en Jan Smit van Sint-Pancratius.
Naast Johan Cruijff was George Best, de "vijfde Beatle", een van onze idolen. Zo goed wilden wij ook worden!

Ik moet u teleurstellen. Dat is mij niet gelukt. Toen ik in 1967 naar de middelbare school fietste, was ik 1.33 en woog ik 33 kilo. Een vlieggewicht dus, of nog minder. Sprintvermogen had ik toen ook al niet, alleen een flinke dosis duurvermogen. Mijn techniek was redelijk, maar niet meer dan dat.
Desondanks kwam ik in het schoolelftal van de onderbouw terecht. Dat was niet zo'n heel grote prestatie. Op een school met 120 leerlingen, waarvan de helft meisjes, moest je erg je best doen om niet opgenomen te worden in het schoolteam onder leiding van Theo de Cock.
Ondanks mijn aanwezigheid speelde ons elftal op het veld van ETO verrassend goed tegen de andere middelbare scholen in de Haarlemmermeer. De LTS was de zwaarste tegenstander. Ik meen, dat zij maar liefst 12 elftallen hadden ingeschreven.
Desondanks speelden we tegen deze grootste school in Hoofddorp verrassend goed. Maar ja, wij hadden iets, wat zij moesten ontberen: vrouwelijke supporters!

Normaal gesproken kwam je op ons niveau weinig meisjes tegen, die je aan kwamen moedigen. Als je dan als 13- of 14-jarige wel door een flinke delegatie van het zwakke geslacht aangemoedigd wordt, dan haalt dat toch wel wat extra's naar boven. Je wilt jezelf bewijzen!
Uiteindelijk moesten we tegen het eerste elftal van de Lagere Technische School het onderspit delven, daar zij over veel meer voetballers beschikten, waaruit zij een elftal konden samenstellen zonder zwakke plekken. Ik meen me te herinneren, dat we uiteindelijk derde zijn geworden, hetgeen niet eens zo slecht is als je in jouw categorie slechts 1 elftal op kunt stellen.

Geen opmerkingen: