zaterdag 7 november 2015

Bert en Ernie lopen door de Horsten of "Een nieuwe koning, een nieuwe trap!"


In weerkundig opzicht beleven we bijzondere dagen. Momenteel liggen de dagtemperaturen op recordhoogte voor de tijd van het jaar. Maar niet alleen de dagtemperaturen: ook 's avonds en 's nachts wordt er gepiekt: gisterenavond werd het 17 graden. Menig zomeravond haalt deze temperatuur niet eens!

Denk nu echter niet, dat dit betekent dat we DUS een warme winter krijgen. Het vorige dagrecord voor 7 november stamt uit 1955. De daar op volgende februari 1956 was de koudste maand ooit gemeten, dus nog kouder dan 1963!

Niet alleen met het weer beleven we bijzondere dagen, dat geldt ook voor Sesamstraat. Dit klassieke kinderprogramma lijkt van de beeldbuis te gaan verdwijnen.

Het belang van dit programma blijkt alleen al uit het feit, dat premier Mark Rutte serieus vragen over Sesamstraat beantwoordt. Vooral deze uitspraak van onze minister-president deed Hans Boers en mij deugd: "Bert en Ernie favoriete Sesamstraatfiguren van Rutte".

Vanmiddag liepen Hans en ik in de hoedanigheid van Bert en Ernie geen marathon, maar liepen we door "De Horsten". Het was prachtig in dit koninklijke landgoed met boombladeren in alle denkbare herfsttinten. Ondertussen filosofeerden we over de mogelijkheden, die onze favorietenstatus bij Mark Rutte ons biedt. We worden genoemd!

Aan het eind van de loop van 8 kilometer waren Bert en Ernie eruit: we gaan voor de functie van minister van Sport. Als duobaan. Dan hebben we zelf ook nog tijd om lekker te kunnen sporten.

Om alvast aan de trappen van Huis ten Bosch te wennen, en ook een klein beetje met het oog op de Zevenheuvelenloop, beklommen we de Seringenberg, waar we op de top een fantastisch mooi uitzicht hadden op de herfsttooi van de bomen beneden ons.
Vlak onder de top waren een paar mannen bezig om de trap op te meten. Met de kennersblik een minister eigen vroeg ik aan de mannen: "Jullie zijn zeker aan het opmeten voor een nieuwe trap?"

Zoals altijd bleek ik gelijk te hebben. Eén van de mannen antwoordde: "Een nieuwe koning, een nieuwe trap!"
Mijn eerste daad als minister zal de bouw van een nieuwe IJshal in Leiden zijn, de tweede betreft het meenemen van het Nederlands elftal naar de Seringenberg. Dan kunnen ze zich verbeteren met hun traptechniek....

Geen opmerkingen: