dinsdag 10 november 2015

Russische roulette

Vanmorgen was het ijs in de Leidse IJshal door het warme weer in combinatie met een zeer hoge luchtvochtigheid minder glad dan gebruikelijk. Het sloeg sneller aan, maar het bleef nog wel behoorlijk goed glijden. Wel ontstonden er door druppels vanaf de houten spanten kleine stalagmieten op het ijs, zoals je dat ook aan het begin van het seizoen wel hebt. Maar ja, november 2015 is dan ook wel extreem warm.Maar ja, wij konden tenminste nog schaatsen. Dat konden ze op "De Uithof" niet zeggen.

Maar niet alleen in Nederland is het warm. In Rusland lopen de temperaturen nog veel meer op. Met verhitte koppen kijken ze daar naar het rapport van de WADA, waaruit blijkt dat de Russen zich op zeer grote schaal schuldig hebben gemaakt aan bedrog, manipulatie en omkoping. Het lijkt de oude DDR wel!
De onafhankelijke commissie heeft op basis van de bevindingen geadviseerd om Rusland te schorsen voor wedstrijden van de IAAF en dus ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Voor de "Krasse knarren" bood het onthutsende rapport legio mogelijkheden voor grappen en grollen. De bidons waren ineens gevuld met wodka, of gewoon ouderwets met dopinggeduide middelen. Iemand, die een rondje pakte op het peloton moest zich in Moskou melden voor de dopingcontrole.


Waar bij Russische roulette tussen de losse flodders uit een van de kamers een kogel komt, daar schoten wij met scherp.

Scherpe opmerkingen wel te verstaan. Want schaatsers zijn gewend om scherp het ijs te betreden. Met botte schaatsen kom je immers niet zo ver.
Kennelijk is het dreigement, dat dopingzondaars hun medailles in moeten leveren hard aangekomen bij de "Krasse knarren", want er werd vanmorgen minder hard geschaatst dan gebruikelijk. Ik zal het de komende tijd nauwlettend in de gaten houden. Of kan ik beter zeggen: "Ik zal het scherp in de gaten houden?"

Geen opmerkingen: