maandag 23 november 2015

Krabben

Vanmorgen om een uur of half 7 werd ik wakker door het krabben. De onbewolkte hemel met vrijwel windstil weer had voor een flinke afkoeling gezorgd, waardoor je moest krabben wilde je door je voorruit kunnen kijken.

Het had dus gevroren. Ik vertrok dan ook eerder naar mijn werk. In deze heerlijke vrieslucht wilde ik een extra lus maken via het Valkenburgse meer. Tot mijn stomme verbazing zag ik enkele sloten helemaal bedekt zijn met een vliesje ijs.

Zo kan het, ondanks de waanzinnig hoge temperaturen van de afgelopen maand, dus gaan!

Dit bracht mij ertoe om mijn winterverwachting voor 2015-2016 definitief naar buiten te brengen. Terugkijkend op het afgelopen jaar is er sprake van een afwisseling van warme tot zeer warme periodes met soms behoorlijk koude.

Ik verwacht, dat dit patroon zich ook in de wintermaanden voort zal zetten. Het gaat in mijn ogen geen superwinter worden, maar ik verwacht wel een paar korte ijsperiodes. Een winter zoals 2002-2003. Als je kunt schaatsen op natuurijs, dan moet je ook onmiddellijk gaan, want het ijs zal sneller weg zijn dan je lief is. En dan denk ik niet aan grote tochten, maar aan ondiepe meertjes en plassen als de Vogelplas.
Ik zou graag een steviger winter aankondigen, maar de afgelopen paar "winters" hebben me wel bescheiden gemaakt. Desondanks verwacht ik wel, dat ik deze winter diverse keren gewekt zal worden door het geluid van krabben.

Geen opmerkingen: