maandag 30 november 2015

Vijfjarenplan


Vroeger was dit voor de lotende leden van de Elfstedenvereniging een spannende periode. Je kreeg dan te horen, of je was ingeloot of uitgeloot. De kans op dat laatste was een kwart eeuw geleden trouwens een stuk groter dan dat eerste. Je had begin jaren '90 een kans van 1 op 7 om ingeloot de worden.

Langzamerhand werd het aantal vaste leden jaar op jaar wat kleiner en met het verstrijken van de tijd sinds de laatst georganiseerde Elfstedentocht in 1997 nam ook het aantal lotende leden af, waardoor de verhouding een jaar of wat geleden dusdanig werd, dat de lotende leden om het jaar mochten starten. Je wist dus in welk jaar je de Tocht der Tochten mee mocht schaatsen op de dag zelf en in welk jaar niet.

Vorig jaar is het besluit genomen, dat alle lotende leden, die op 1 juni 2014 lid waren, met ingang van dit jaar mee mochten doen met de Elfstedentocht. De loting heeft plaatsgemaakt voor een vaste lidmaatschapskaart. Deze is nu 5 jaar geldig. In de begeleidende brief kon ik lezen, dat ik in startgroep 8 mag starten, dus redelijk vroeg. Ik mag dus een uur of 16 doen over de 200 kilometer door Fryslân.

Het jaarlijkse ritueel van loting heeft nu plaatsgemaakt voor een vijfjarenplan, een uitvinding van de communisten in de Sovjet-Unie. En nu maar hopen, dat dit vijfjarenplan van de Koninklijke vereniging "De Friesche Elf Steden" succesvoller is....

Geen opmerkingen: