woensdag 25 november 2015

Twintig

Vanaf vandaag is het nieuwe biljet van € 20,- in omloop.


De afgelopen maand hikten we af en toe aan tegen de 20 graden. Doordat we thermisch gezien ver boven onze stand leefden, is het zeewater nog steeds behoorlijk warm. Bij Zandvoort wordt nog steeds bijna 15 graden Celsius gemeten.

Natuurlijk heeft dit zijn weerslag op het weer en dan met name in de kustprovincies. De hoge temperaturen zijn niet bepaald bevorderlijk voor stabiel winterweer. Daar moet je uit de flinke hoeveelheid dagelijkse uitdraaien met een lantaarntje naar zoeken.

Maar in weerkundig opzicht kunnen we vermoedelijk een nieuw wapenfeit bijschrijven dit najaar. Oktober kwam uit op een gemiddelde van 9,9 graden, november staat met nog een dag of 5 te gaan op een gemiddelde van 10,7. Het moet wel heel hard afkoelen, wil dit nog "mis" gaan.
Waar het in ieder geval mis gegaan is, is op het gebied van de CO2-uitstoot in Nederland. Ooit gold ons land als een gidsland, nu verkeren we in de onderste regionen.

Met alleen nog Malta en Luxemburg onder ons krijgen we kennelijk het weer, dat we verdienen. Een nieuw twintigje willen we allemaal wel verdienen, maar temperaturen van bijna 20 graden zijn in de wintermaanden en de late herfst natuurijsschaatsers een gruwel.

Geen opmerkingen: