zondag 8 november 2015

Messa di Gloria

Het muzikale deel van het weekend werd besloten in de Leidse Studenten Ekklesia, waar de in de Sleutelstad beroemde dirigent Wim de Ru een meditatie hield over "War Requiem" van Benjamin Britten over de zinloosheid van oorlog.

Wim haalde ook een nummer uit de film "The Lord of the Rings" aan, dat door een jongerenkoor werd gezongen bij een begrafenis: "Into the west".

Tenslotte konden we in de 700 jaar oude Hooglandse kerk genieten van het door het koor gezongen "A Hymn of St. Columba" van Benjamin Britten.

Gisteren ving het muzikale deel aan. Doordat een beroep werd gedaan op de hulpvaardigheid van mijn vrouw, bezochten we gisterenavond het najaarsconcert van "Exultate Deo" in de Stadsgehoorzaal.

In het koor van deze Oratoriumvereniging zit namelijk een vrouw, die zelf haar bladzijden niet om kan slaan. Daar dat niet handig is als je meerstemmige koorwerken zingt, zocht men iemand, die noten kan lezen en deze taak op wilde nemen. Zo belandde Ada als vrijwilliger op het podium en ik als toehoorder in de Grote Zaal.
Vanaf huis werden we met de harde zuidwestenwind naar de Breestraat toe geblazen, waar we de fietsen aan elkaar vastzetten aan een paal. Ada kon gewon doorlopen, ik moest een toegangskaartje kopen. De Grote Zaal was goed gevuld, maar niet helemaal uitverkocht.
Nu kende ik de koorwerken, die uitgevoerd zouden worden niet. Van de componisten Giacomo Puccini, Antonin Dvorak en Felix Mendelssohn-Bartholdy kende ik wel andere composities.

Puccini is vooral bekend van "Tosca" en "Madame Butterfly".
Van Dvorak ken ik "Uit de nieuwe wereld".
Menselssohn-Bartholdy is een van mijn favoriete klassieke componisten. De "Italiaanse symfonie" vind ik mooi, maar zijn meesterwerk vind ik met afstand zijn "Schotse symfonie".

Het najaarsconcert begon met "Te Deum" van Dvorak.

Van de solisten kenden wij sopraan Diane Verdoodt en tenor Ludwig van Gijsegem van de Leidse Koorprojecten. Bas Marc Pantus was voor ons een onbekende, maar hij heeft ook een prachtige stem.
Het tweede muziekwerk voor de pauze was Psalm 42 van Mendelssohn-Bartholdy.

In de pauze raakte ik aan de praat met Arjan Vos en zijn zwager. Beide zijn hardlopers, dus te midden van alle muziekliefhebbers hadden wij het over sport. De Zevenheuvelenloop van volgende week kwam ook ter sprake, net als de trainingsopbouw.
Iedere loper hoopt natuurlijk op zijn moment van glorie. Welnu, wij werden op onze wenken bediend. Na de pauze werd het mooiste werk opgevoerd: "Messa di Gloria" van Puccini. Vooral de samenzang van bas en tenor tilde het koorwerk naar grote hoogte.

We hadden genoten van het najaarsconcert van "Exultate Deo". En dat allemaal dankzij de taak van onze bladzijdendraaier. We gaan er thuis mee aan de slag, voor het geval Ada nog een keer op mag draven. Mijn vrouw geeft me allerhande aanwijzingen en ik sla als een blad aan een boom om....

Geen opmerkingen: