woensdag 22 februari 2017

Gerard Brouwer

Vandaag las ik in het Leidsch Dagblad, dat Gerard Brouwer afgelopen maandag aan de ziekte ALS is overleden. Deze Katwijks beeldhouwer was met recht een beeldbepalende kunstenaar te noemen. In Katwijk en zeer ruime omgeving zijn veel standbeelden van deze kunstenaar te bezichtigen.

Zoals dit prachtige beeld van 3 schaatsers, die op de Doesbrug in Hoogmade te zien is. Ook in Katwijk aan den Rijn is een standbeeld van 3 schaatsers te bewonderen bij de Turfmarkt.

Dit symboliseert, wellicht onbewust, de verbondenheid, die ontstaat als het water stolt. Ineens kun je, ook als je geen boot bezit, zo ongeveer heel Holland doorkruisen. Mijn stelling is, dat als je over de Rijn kunt schaatsen en de Molentocht kunt rijden, dat je dan pas over een Elfstedentocht na kunt gaan denken. Eerder niet. Je moet dus van Katwijk naar Hoogmade kunnen schaatsen!

Dat Gerard Brouwer de schaatsers tot onderwerp gekozen had, is geen toeval. Hij was zelf geen verwoed schaatser, maar ging wel heel vaak naar de Leidse IJshal omdat zijn kinderen wel graag op de smalle ijzers rondreden.
In een boek uit 2002 is een prachtig overzicht van het werk van Gerard Brouwer te vinden.

Gerard, je levensboek is dichtgeslagen. Maar tot in lengte van jaren kunnen wij in het Hollandse land genieten van jouw levenswerk.

Rust zacht.

2 opmerkingen:

Michiel Brouwer zei

Een mooi stuk over Gerard, dank daarvoor. Kleine opmerking: Hij was absoluut geen verwoed schaatser. Als kind zijnde is 'ie een keer gevallen met schaatsen en heeft het daarna nooit meer gedaan. Hij was regelmatig op de ijsbaan in Leiden te vinden, omdat mijn broertje en ik allebei op schaatsen zaten.

Met vriendelijke groet,

Michiel Brouwer

Hans zei

He Bert, ik ben net thuis, en lees je blog even door. Mooi wat je over Gerard geschreven hebt. Gerard was elke zaterdag van de partij, als we onze hardloop kilometers gingen maken. Een goede loper, en een hele sympathieke man. We gaan hem missen, maar zijn familie nog veel meer....

Ik kom je nog wel tegen Bert, groeten Hans.