maandag 13 februari 2017

De 10.000 meter

Voor een stayer is de 10 kilometer de mooiste afstand. Je moet je tempo zo zien te bepalen, dat je het 25 rondjes vol kunt houden. Als je maar iets te snel rijdt, dan kun je de man met de hamer tegen komen. En die kent geen genade.

Vooral rond de 8 kilometer staat hij paraat. Menig schaatser heeft dat mogen ervaren. Bij het Europese kampioenschap kreeg de Noor Sverre Lunde Pedersen een flinke inzinking.

Bij het Wereldkampioenschap afstanden stortte Jorrit Bergsma in de slotronden in. Uitgewoond kwam hij over de finish. Hij had zich stukgebeten op de tijd van Sven Kramer. Net als bij Pedersen had Bergsma zich opgeblazen in de gretigheid om zijn directe tegenstander te kunnen lappen.
Zelf heb ik dat vrij vaak mogen ervaren, toen ik op dinsdagavond in de Leidse IJshal mezelf regelmatig testte op 50 rondjes. Ook ik ben regelmatig ingestort. Van het ene moment op het andere voel je de kracht dan uit be benen vloeien. Fijn is anders, maar je wordt er wel sterker van en ik heb zodoende een feilloos gevoel ontwikkeld om duurafstanden af te leggen zonder inzinking.

De kost gaat immers voor de baat uit!

Geen opmerkingen: