zaterdag 11 februari 2017

Eindelijk

Eindelijk. Dat woord is wel van toepassing op 11 februari. In 1991 reed ik voor het eerst van mijn leven een 200 kilometer door 4 keer de Molen- en Merentocht van 50 kilometer achter elkaar te schaatsen.

Exact 5 jaar geleden reed ik met een achttal schaatsvrienden na 15 jaar wachten eindelijk weer de Elfstedentocht.

In een witte wereld fietste ik om half 10 naar de Leidse binnenstad om boodschappen te doen. Onderweg begon het flink te sneeuwen.

Door de wind voelde het wat kouder aan, maar daar wen je langzamerhand wel aan.

Natuurlijk rij je dan wat rustiger, want er kunnen gladde plekken zijn. Toch wilde ik om 20 voor 11 thuis zijn, want dan begon de 1000 meter voor mannen op de olympische baan in Gangneung. En daarbij ging mijn belangstelling een dag na het goud op de 500 meter van Jan Smeekens vooral uit naar de koningsrit tussen Kjeld Nuis en Kai Verbij. In een zinderend gevecht won de Leidenaar van de Hoogmadenaar.
Maar dat was niet het voornaamste. Eindelijk was Kjeld Nuis wereldkampioen, terwijl Kai Verbij het brons won.

Voor de IJssport Vereniging Leiden is dit ook een gouden dag. Na het wereldkampioenschap junioren van Roxanne van Hemert en het Olympisch Brons van Laurine van Riessen heeft mijn schaatsclub ook bij de mannen de eerste wereldtitel binnen. Wellicht wil Paul Dirkse, de wethouder van Sport van de gemeente Leiden, deze wereldkampioen op de kilometer komen huldigen. Dat doet het altijd goed in verkiezingstijd, zo'n plaatje met de beste schaatser ter wereld op de 1000 meter.
Dan kan hij in zijn speech de loftrompet steken over de Leidse IJshal, waar zoveel toppers vandaan komen. Op het jubileumfeest ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Ton Menken IJsbaan deed hij dat vol overgave, dus Paul Dirkse kan het wel!!!!

Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn, wethouder. Er is een goed Nederlands gezegde dat luidt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. En u is het wellicht ontgaan, maar schaatsen zit Nederlanders in het bloed getuige deze fantastische fotoserie uit Trouw.

Het mooie van alles is, dat Ton Menken zijn particuliere geld gestopt heeft in een recreatiebaan, die enorm veel toppers heeft voortgebracht.

Alleen al in 2017 zijn daar Europees kampioen sprint Kai Verbij en wereldkampioen op de kilometer Kjeld Nuis bijgekomen. In uw zittingsperiode als wethouder van Sport. Een beetje wethouder zou het wel nalaten om deze kip met de gouden eieren te slachten.


Wellicht kan collega-wethouder Hekking van Juinen u nog adviseren.

Geen opmerkingen: