vrijdag 24 februari 2017

Sportcafé of "Wij eisen ijs!"

Nietsvermoedend fietste ik om 10 voor 5 naar de Vondellaan, waar ik bij de ingang van de Leidse IJshal werd opgewacht door Henk Broekzitter, de voorzitter van de IJVL. Hij kwam met het verzoek, of ik 3 kinderen wilde leveren voor een ludieke protestactie op de buitenbaan. De kinderen zouden samen met kinderen van de IHCL en de Leiden Lions een T-shirt krijgen met daarop een letter. Deze zouden tezamen de zin "Wij eisen ijs!" vormen.

In de kantine van de Schaatshal was namelijk van 5 tot 7 het door de gemeente Leiden georganiseerde sportcafé met veel gasten uit de wereld van de plaatselijke politiek en de sport.

Natuurlijk wilde ik daar graag aan meewerken. Het IJVL-smaldeel bestond uit Floris, Myrthe en Djessy, die op de buitenbaan gingen rijden. Wij deden dat ook bij het inrijden. De snelste kinderen deden 5 rondjes, de beginners reden er 3.
Aansluitend volgde op de binnenbaan een vijftal starts, waarna we zagen, dat een tiental kinderen in witte T-shirts een zinvolle actie uitvoerden op de buitenbaan. Daarna was de binnenbaan weer aan de beurt met allerlei valoefeningen: op de billen, voorover en voor degenen die durfden de buikschuiver. Ik mocht de mensen in het sportcafé niet de oefening onthouden, waarmee je bij het wereldkampioenschap junioren in één klap duidelijk kunt maken, welke trainer in de weer was geweest.
Het slotdeel van de training van Margreet Hetebrij, Dirk Zwitser en ondergetekende betrof het pootje over. Vorige week waren we daar al mee aan de slag gegaan, vandaag borduurden we er op voort.

De afsluiting van de openingsles van de Krokusvakantie hadden we op de buitenbaan. Met een paar keer starten, het vormen van een paar lange slingers in zowel de lengte als de breedte en als allerlaatste een rondje rechtsom zat de leuke les er al weer op.
Ik begaf me na afloop naar de kantine, waar ik nog een paar bekenden sprak, waaronder Jos Arts, Raymond Keur, Bas Koster en Jeroen Straathof. De eerste wereldkampioen op de 1500 meter geeft op 23 maart de eerste droogtraining op het Stadhuisplein. Zorg dat je erbij bent.

Wie in het sportcafé ontbrak was Paul Dirkse, de veelbesproken wethouder van Sport in Leiden.

Ik had me er op verheugd, dat hij de gloedvolle lezing, die hij in oktober hield bij het feest ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Ton Menken IJsbaan op dezelfde plek nog eens zou herhalen....

Geen opmerkingen: