dinsdag 21 februari 2017

Vliegende start

Dit bericht uit het Leidsch Dagblad deel ik graag met u:
Het plan voor een nieuwe Leidse schaatsbaan mag dan in de ijskast zijn gezet, de voorbereiding gaat gewoon door. "Want mocht er straks in de gemeenteraad tóch voor worden gekozen, dan kunnen we gelijk een vliegende start maken."

Dat zegt Jos Arts, voorzitter van IJshal Leiden. Samen met andere organisatoren wist hij half december een paar honderd schaatsliefhebbers uit Leiden en de regio op de been te krijgen voor een protestactie op het stadhuis. Daar vergaderde de gemeenteraad over een nieuw schaatscentrum op sportpark "De Vliet". Dat moet de veertig jaar oude ijshal aan de Vondellaan vervangen.

Het ludieke protest met spandoeken en deelnemers in schaatskledij liep uit op een deceptie. Het stadsbestuur wil eerst een nieuw overdekt zwembad en een nieuwe Vijf Meihal bouwen en dan zijn de gereserveerde miljoenen voor sportaccommodaties voorlopig op.
Sportwethouder Paul Dirkse (D66) voorspelde dat het daarom nog wel eens vijf jaar kan duren voordat er een nieuwe ijshal staat. "Die opvatting delen we niet", benadrukt Arts. Daarom wordt er ook geen haast gemaakt met een nieuw huurcontract aan de Vondellaan, waar de huur was opgezegd. "En we blijven deel uitmaken van een projectgroep die werkt aan een nieuwe ijsbaan, in combinatie met een nieuw zwembad."

Die vooral in de regionale schaatswereld gewenst combinatie van zwembad en ijshal in één complex, levert vooral voordelen op als het gaat om energiebeheer, maar ook wat betreft financiering en exploitatiekosten.
Later dit voorjaar hakt de gemeenteraad een knoop door. Mochten bijvoorbeeld zwembad en sporthal goedkoper uitpakken dan geraamd, dan kan er alsnog een ijsbaan komen. Gemeenten uit de regio moeten daaraan meebetalen, vindt Arts. Dan zou er een baan van 333 meter kunnen worden aangelegd, in plaats van een 250 meterbaan.
In de aanloop naar de raadsvergadering gaat niet alleen de plannenmakerij door, ook het actievoeren.

De petitie "redijssportleiden" heeft inmiddels meer dan 5000 ondertekenaars. Bovendien is het fenomeen Schaatsmaat ingesteld, een soort donateurschap voor 33,33 euro per jaar.

Geen opmerkingen: